Antena 3 CNN Economic Banci Băncile americane returnează banii guvernului

Băncile americane returnează banii guvernului

Băncile americane returnează banii guvernului
18 Iun 2009   •   18:31

Zece din cele mai mari bănci din SUA au anunţat că au plătit peste 68 de miliarde de dolari din banii primiţi de la stat, în încercarea de a scăpa de restricţiile guvernamentale în ce priveşte plata directorilor.

Băncile returnează banii luaţi din programul TARP de 700 miliarde de dolari, care era privit ca un ajutor pentru impulsionarea împrumuturilor, dar este privit acum ca un semn că beneficiarii sunt prea slabi pentru a supravieţui singuri, scrie Reuters. În cele mai multe cazuri, băncile au emis acţiuni, în schimbul banilor.

JPMorgan Chase & Co sa declarat că a plătit 25 miliarde dolari către TARP, iar Goldman Sachs Group Inc şi Morgan Stanley, câte 10 miliarde dolari.
Printre alte bănci, U.S. Bancorp a afirmat că a înapoiat 6.6 miliarde dolari, Capital One Financial Corp -3.6 miliarde, American Express Co -3.4 miliarde, BB&T Corp -3.1 miliarde, New York Mellon Corp -3 miliarde dolari, State Street Corp -2 miliarde şi Northern Trust Corp -1.57 miliarde.
Toate aceste bănci, cu excepţia Northern Trust, au trecut prin testul de stres al guvernului ce a încercat să stabilească dacă pot rezista unei recesiuni puternice şi au primit dreptul de a înapoia bani.
Mai multe altă bănci supuse testului, printre care Bank of America Corp şi Citigroup Inc, nu au primit undă verde pentru a returna banii TARP. Fiecare a luat 45 miliarde dolari de la stat

American Express, Bank of New York Mellon, BB&T, JPMorgan, Northern Trust şi U.S. Bancorp doresc să răscumpere de la Trezorerie şi garanţiile pentru acţiuni, acordate când au primit ajutorul de la stat.
Garanţiile oferă Trezoreriei dreptul de a cumpăra, timp de 10 ani, acţiuni ale băncilor la un preţ prestabilit. Băncile pot răscumpăra aceste garanţii la "un preţ de piaţă cinstit" .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ajutor de la stat piata bancara
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close