Dacă nu-i sufocă măsurile guvernului, îi pun la zid băncile. Aproape 200 de oameni sunt executaţi silit în fiecare zi în Capitală, la cererea instituţiilor bancare. Aduşi în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele, cei mai mulţi oameni rămân fără case.
Mariana Cojocaru e la un pas să îşi piardă apartamentul în care a locuit toată viaţa. Ea trăieşte acum cu o pensie de 500 de lei. Din care guvernanţii vor să îi mai ia 75 de lei. În urmă cu trei ani s-a împrumutat de la bancă cu 14.000 de euro.
?Am fost nevoită să fac creditul să îmi asigur căldura casei şi a copiilor. Am plătit doi ani din el şi vara trecută. Când s-au dublat dobânzile nu am mai putut să plătesc?, povesteşte Mariana Cojocaru.
Şi a cerut refinanţarea creditului, garantând cu apartamentul că se va achita faţă de bancă. Numai că soţul ei a fost dat afară în urma reducerilor de personal. Şi cum nu şi-a găsit un alt job, nu a mai putut plăti ratele. Şi astfel banca i-a pus sechestru pe casă. Mariana se teme însă cel mai mult pentru băieţelul de 10 ani pe care l-au adoptat.
?Să te vezi în imposibilitatea de a-i asigura minimum de existenţă la copilul tău îţi vine să faci ceva grav, urât, la care nu te-ai gândit niciodată?, a declarat Mariana Cojocaru.
Anul trecut, în Capitală, au fost 59.000 de procese privind executările silite. Iar anul acesta , numai în primul trimestru s-au înregistrat 25.500 de astfel de cauze. Asta înseamnă aproape 200 de încuviinţări de executare zilnic.
?Apreciem că undeva până la sfârşitul anului o să depăşim 100.000 de cereri de încuviinţare a executărilor silite per ansamblul judecătoriilor arondate tribunalului?, a spus Laura Andrei, vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti.
Asta înseamnă că anul acesta vor fi de cel puţin două ori mai mulţi oameni puşi la zid de bănci. ?Se face distincţie între rău platnici şi oamenii care au ajuns obiectiv în această situaţie?, susţine Dorina Gonţ, executor judecătoresc.
Iar dacă măsurile Guvernului privind micşorarea salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor, vor fi adoptate în actuala formulă este posibil ca numărul să fie mult mai mare.
Observator