18% din suma totală a creditelor acordate în România reprezintă împrumuturi cu probleme. Cu alte cuvinte, dintr-un volum total de 200 de miliarde de lei, aproximativ 14 miliarde sunt credite aproape imposibil de recuperat. Explozia creditelor cu probleme nu e o întâmplare. Ţara noastră a avut cele mai importante ritmuri de creştere a acestora în ultimii ani. În timp ce valoarea creditelor creştea în limita a 25% în ţări precum Bulgaria sau Cehia, la noi urca până la 100%. Criza financiară a mai temperat lucrurile. Nu pentru mult timp însă. Reprezentanţii Fondului Monetar spun că, în următoarele şase luni, creditarea îşi va reveni.
Explozia creditelor cu probleme nu pare deloc întâmplătoare în România, în condiţiile în care ţara noastră a avut cele mai importante ritmuri de creştere ale creditului în ultimii câţiva ani.
La explozia restanţelor a constribuit şi deprecierea leului în condiţiile în care ponderea creditului în valută a fost întotdeauna mai mare decât a celor în lei.
Pe de altă parte, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks afirma că în următoarele şase luni, creditarea îşi va reveni. El a amintit că Banca Naţională a României a început deja să relaxeze politica monetară, prin reducerea dobânzii cheie, care în prezent este de 8,5%.
Antena3