Nu vă convine ce vă răspunde banca la notificare, notificaţi-o din nou. Vă va propune un alt act adiţional. Şi dacă nici cu acesta nu sunteţi de acord, sesizaţi ANPC. Următorul pas va fi să daţi în judecată banca. 12.000 de români se pregătesc să deschidă procese.
Conflictul dintre banci şi clienţii lor pare fără sfârşit. Bancile au trecut la atac. Marjele din contractele de credit nu vor fi niciodata transparente, o spune raspicat, un bancher. Şi-i îndeamnă pe clienţi să semneze actele adiţionale.
?Marjele nu sunt transparente şi nu vor fi niciodată. Fiecare client are riscul său, fiecare produs are riscul său?, a declarat Radu Gheţea.
Clienţii care nu au reuşit să semneze actele adiţionale până acum sau nu au semnat că le-au primit să nu îşi facă griji. E vina băncilor că nu i-au informat.
Şi fiţi atenţi la ce vă răspunde la notificări. Pentru că dacă nu vă convine, o puteţi notifica a doua oară. Şi dacă nici cu al doilea răspuns nu sunteţi de acord, sesizaţi ANPC. Următorul pas va fi să daţi în judecată banca. 21 septembrie a fost, de fapt, un termen până la care băncile ar fi trebuit să aibă cele aproape opt milioane de credite modificate, conform noii legi.
Până la finalul lunii septembrie, două mii de reclamaţii au fost depuse la ANPC şi s-au dat peste 400 de amenzi, în valoare de 3,5 milioane de lei. Clienţii acuzau băncile că nu renunţat la comisionele abuzive, schimbarea dobânzii din fixă în variabilă sau creşterea marjei.
După ce a văzut ce se întâmplă la noi, Comisia Europeana a cerut explicaţii autoritaţilor de la Bucureşti despre ordonanţa 50. Vrea să se lamureasca dacă deschide sau nu procedura de infringement.
Observator