Antena 3 CNN Economic Bancherii: Ar putea să nu existe un interes foarte mare pentru pachetele de actiuni pe care vrea să le vanda statul. Cel mai bine ar fi să găseasca investitori strategici

Bancherii: Ar putea să nu existe un interes foarte mare pentru pachetele de actiuni pe care vrea să le vanda statul. Cel mai bine ar fi să găseasca investitori strategici

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 19:12 26 Mai 2011 Modificat la 19:12 26 Mai 2011
Bancherii: Ar putea să nu existe un interes foarte mare pentru pachetele de actiuni pe care vrea să le vanda statul. Cel mai bine ar fi să găseasca investitori strategici
Foto: dictionarfiscal.ro
Vanzarea pachetelor de actiuni la companiile de stat este o intentie buna, dar executia ar putea fi “problematica”, spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR, cea mai mare banca de pe piata, cu active de 16,4 miliarde de euro.

“Ar putea sa nu existe un interes foarte mare pentru actiunile pe care vrea sa le vanda statul, in conditiile in care sunt scoase la vanzare pachete de doar 10-20%. Cel mai bine pentru statul roman ar fi sa gaseasca investitori strategici”, a declarat Bruynseels.

Potrivit acestuia, un pachet de 10-20% nu este foarte atractiv pentru multinationale decat daca exista un drum spre pachetul majoritar.

“Sa luam exemplul BCR. Credeti ca Erste ar fi cumparat daca ar fi fost vorba doar de un pachet de 10%?”, a afirmat Dominic Bruynseels

Nici Steven van Groningen, presedintele executiv al Raiffeisen Bank, a treia mare institutie de credit dupa activele pe anul trecut, nu crede ca statul ar avea foarte multe de castigat din vanzarea doar a unor pachete minoritare la companiile pe care le detine.

“Nu cred ca statul este cel mai bun gestionar intr-un mediu economic si ar trebui sa gaseasca actionari care se pricep si pe termen scurt si pe termen lung. Daca vinzi doar 10% nu se schimba nimic. Nu ai un control care sa-ti permita sa impui un anume comportament si nu se schimba nimic fundamental nici pentru Romania daca statul vinde 10% din Petrom”, a mentionat van Groningen.

Vanzarea de actiuni la companiile energetice este un subiect fierbinte in aceste momente, in conditiile in care statul se pregateste sa mai renunte la un pachet de 9,84% din Petrom, dupa ce in 2004 a cedat controlul austriecilor de la OMV. Oferta de la Petrom va fi urmata de cele de la Transelectrica si Transgaz, in timp ce anul viitor sunt programate sa vina pe Bursa pachete minoritare de la Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Foamea de resurse la nivel global readuce insa in prim plan discutiile privind interesul national. Ungaria, de exemplu, a cumparat inapoi de la rusi pachetul de 21,2% din Mol pe care OMV il vanduse in 2009 companiei Surgutnefetgas, premierul Viktor Orban vorbind de o lupta dura in culise in ultimul an pentru rascumpararea acestor actiuni, in conditiile in care Mol este o companie strategica pentru interesele Ungariei.

Seful BCR nu crede totusi ca statul roman ar trebui sa renunte la vanzarea pachetului de la Petrom, deoarece “cel mai rau lucru pe care-l poti face este sa anunti ceva si dupa aceea sa revii asupra a aceea ce ai declarat”.

Pe de alta parte, Rasvan Radu,presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank spune insa ca raspunsul la ce ar trebui sa faca statul in privinta actiunilor de la Petrom nu este atat de usor de dat.

“Este o intrebare destul de dificila. Statul ar trebui sa capitalizeze perceptia buna pe care o are in aceste moment prin vanzari de actiuni prin intermediul pietei de capital. Pe de alta parte, este adevarat, trebuie avut in vedere interesul national”, a spus Rasvan Radu.

El spune de altfel ca aprecierea leului de la inceputul acestui an s-a datorat apetitului investitorilor straini pentru moneda locala, dar acest interes este pe termen scurt, avand la baza dobanzile mai mari la lei pe care acestia le pot obtine.

“Trebuie transferat acest interes pe termen scurt intr-un interes pe termen lung si o solutie in acest sens sunt privatizarile companiilor de stat”, afirma presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

Oferta de la Petrom este asteptata sa vina cel mai devreme in luna iulie, valoarea ei fiind estimata la peste 500 milioane de euro. Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta din istoria Bursei de la Bucuresti si totodata un test pentru interesul investitorilor straini fata de activele romanesti.

Reprezentantii statului mentionasera in trecut ca iau in calcul o amanare a ofertei daca pretul obtinut nu va fi unul satisfacator. Pe Bursa, pachetul de 9,84% din Petrom este evaluat in aceste moment la 540 milioane de euro. Premierul Emil Boc declarase insa ca vrea sa obtina pe aceste actiuni mai mult decat a obtinut in 2004 la privatizarea companiei, ceea ce ar insemna o suma de 670 milioane de euro, dar brokerii de pe piata de capital au indicat ca o valoare mai aproape de realitate a ofertei Petrom ar fi de 500-550 milioane de euro, in conditiile in care actiunile ar trebui sa fie vandute cu un discount pentru a fi atractive pentru cumparatori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
x close