Băncilor li s-a cerut să-și majoreze rezervele de capital pentru a se asigura că pot face față acestui pericol, scrie Reuters.
Banca Angliei a precizat că piețele britanice de bază – deși încă funcționale – au devenit "mai scumpe pentru tranzacționare, iar condițiile ar putea continua să se deterioreze, în special dacă volatilitatea pieței continuă să crească".
"A zugrăvit peisajul unei furtuni aproape perfecte care va lovi economia mondială şi faţă de care noi nu suntem pregătiţi, dovada fiind declaraţia de ieri a preşedintelui care ne-a spus senin că nu există un plan de austeritate în România. Nu austeritate în sensul reducerii pensiilor şi salariilor, ci a luării unor măsuri de restructurare a aparatului public, de reducere a cheltuielilor publice, de a pune bani de o parte pentru zile negre.
Pentru că urmează zile negre nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume. Urmează o iarnă în care preţurile la energie şi gaze vor creşte semnificativ şi statul va trebui să aibă bani din ce să plătească aceste majorări de preţuri pentru că avem preţuri oarecum plafonate la energie şi gaze. Avem preţurile la alimente care vor continua să crească pentru că avem această secetă extrem de puternică care afectează inclusiv agricultura românească.
Scăderea producţiei agricole e undeva la 30% faţă de anul trecut şi asta înseamnă creşteri de preţuri la tot ce punem pe masă şi înseamnă această depreciere a euro în faţa dolarului care ne va lovi pentru că economia românească este una care depinde de cotaţia euro.
Dacă cursul leului se va deprecia în perioada următoare, aşa cum se estimează, sper nivelul de 5 lei pentru un euro, asta înseamnă încă un val de inflaţie, adică ne va costa din ce în ce mai mult să punem mâncare pe masă, să ne plătim facturile", a declarat analistul financiar Adrian Negrescu.