Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan susţine că obligativitatea plăţii defalcate a TVA reprezintă "o complicaţie" pentru economia românească.
"TVA defalcat este o complicaţie pentru economia românească. Va produce multă bătaie de cap pentru companiile mici. Se pare că PSD are oameni care ţin minte cum se lucra în socialism. În acea vreme, fiecare întreprindere, când încasa preţurile de pe vânzarea produselor sau serviciilor, defalca în două conturi: într-unul avea echivalentul costurilor, iar în celălalt echivalentul acumulărilor socialiste unde intra impozitul pe circulaţia mărfurilor etc. TVA defalcat nu este o invenţie, a funcţionat în socialism. Bănuiesc că din PSD cineva şi-a amintit de acest instrument şi încearcă să-l aplice în economia de piaţă", a declarat Stolojan, într-un interviu acordat RFI.
În ceea ce priveşte o scădere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, europarlamentarul PNL a explicat că aceasta va genera "un gol de resurse" pe care Guvernul Tudose va fi nevoit să îl umple.
"Este o măsură care va avea un efect clar asupra bugetului ţării. Rămâne ca Guvernul Tudose să arate foarte transparent cu ce va acoperi acest gol de resurse. Răspunsurile standard vor fi că reducerea impozitului va genera mai multă activitate economică, mai multe locuri de muncă etc", a explicat Theodor Stolojan.
În ceea ce priveşte contribuţiile sociale care, începând din 2018, vor fi datorate de către angajat, Stolojan consideră că, dacă va fi aplicată corect, această măsură nu va crea nicio problemă.
"Sunt două condiţii care trebuie respectate: ceea ce ia în mână angajatul, salariul net, să nu se schimbe şi ceea ce suportă angajatorul, costul forţei de muncă, iarăşi să nu se schimbe. Deci, discutăm de două forţe sociale - patronate şi sindicate - care vor acţiona în această direcţie în a determina Guvernul să respecte cele două condiţii. (...) Aceasta înseamnă pur şi simplu o reaşezare a unor cote procentuale în cadrul unui cost al forţei de muncă. Nu văd nicio dificultate în a face această manevră", a spus el.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat vineri că obligativitatea plăţii defalcate a TVA se amână cu trei luni, respectiv până la 1 ianuarie 2018, însă persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilităţi.
"Ca urmare a consultărilor publice cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociaţii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finanţelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de ordonanţă privind plata defalcată a TVA", a precizat MFP, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, modificările vizează în principal: amânarea aplicării opţionale a mecanismului plăţii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017, prelungirea perioadei de aplicare opţională a mecanismului de la o lună la trei luni, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017, amânarea aplicării obligatorii a mecanismului plăţii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.