Deocamdată BNR nu vede riscuri de supraîncălzire a economiei, semnalate de unii economişti, dar nu exclude apariţia unor astfel de riscuri în viitor, în condiţiile dispariţiei „deficitului de cerere", a declarat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Deficitul de cerere" este o expresie folosită de economişti pentru a descrie o situaţie în care cererea consumatorilor este slabă, iar producătorii şi comercianţii au dificultăţi la vânzarea bunurilor şi serviciilor pe piaţă.
Întrebat de jurnalişti dacă au crescut riscurile de supraîncălzire a economiei, guvernatorul BNR a dat un răspuns mai degrabă negativ.
„Nu vedem încă acest moment. Probabil că se apropie, dar deocamdată, datele pe care le avem noi ne indică numai intrarea cu o marjă de eroare pe care trebuie să o accepte toată lumea. Intrarea în situaţia în care România are un gap de PIB pozitiv. Să spunem aşa s-a evaporat deficitul de cerere. Deocamdată, excesul de cerere trebuie evalut cu mare atenţie", a spus Isărescu, citat de Adevărul.