Unii dintre românii care au reuşit să achite avansul pentru o casă sau un apartament până în ianuarie 2023, riscă să nu primească un credit pentru că nu se încadrează în gradul de îndatorare de 40%. Şi asta din cauza IRCC-ului care a ajuns 5,71%, dar şi din cauza TVA-ului care s-a mărit de la 5 la 19% pentru casele mai scumpe de 120 de mii de euro.
"Teoretic, la plata avansului trebuie să existe un antecontract, în care să fie specificate condiţiile returnării sumei de bani. Important este să ştim că trebuie inserată în cazul antecontractului de vânzare cumpărare, o clauză prin care dacă banca după un anumit timp nu ne poate credita cu banii respectivi pentru a achiziţiona imobilul să putem să ne recuperăm avansul respectiv, în aşa fel încât să nu pierdem şi avansul sau apartamentul şi, bineînţeles, să nu putem lua nici creditul acela", a susținut avocatul Adrian Cuculis.
Dacă antecontractul lipseşte, se recurge la negocieri.
"În cazul clienţilor noştri au existat întotdeauna discuţii încă de dinainte ca dobânzile să crească şi am încercat să găsim întoteauna soluţii şi alternative. Poate un avans puţin mai mare, poate un codebitor şi astfel vom duce la bun final tranzacţia", a transmis un reprezentant al unei bănci.
În cazul în care negocierile eşuează, clientul poate să meargă în instanţa de judecată.
Conform Eurostat, preţurile locuinţelor au crescut cu aproape 50% între 2010 şi 2022, în vreme ce chiriile au crescut cu aproape 20% în acelaşi interval.
BNR încearcă să ţină sub control inflaţia care potrivit estimărilor specialiştilor, abia la toamnă o să scadă sub 10%.