Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că o instanţă naţională poate declara drept clauză abuzivă paragraful care prevede că plata ratelor se face la cursul actual şi nu cel de la data semnării contractului. Cu alte cuvinte, un credit luat acum şase ani la un curs de 2,1 lei poate fi plătit la această cotaţie, nu la cea de 3,6 lei cât este acum francul elveţian. La o rată de 500 de franci, diferenţa este de 750 de lei.
Curtea Europeană mai spune că, în cazul în care constată o astfel de clauză abuzivă, banca nu are voie să anuleze contractul în ansamblul său, ci doar clauza de denominare, întrucât altfel consumatorul ar fi grav prejudiciat. Banca ar putea însă să contracareze astfel de plângere prin obligarea clientului să plătească dobânda pentru tot creditul, la cursul actual.
Decizia Curţii Europene este obligatorie pentru instanţele statelor membre. În România, sunt peste 100.000 de clienţi ai băncilor care s-au împrumutat în franci elveţieni.
O altă Directivă recentă a Comisiei Europene şi care va fi transpusă în lege până la sfârştul anului viitor obligă băncile să accepte cererile clienţilor de a-şi converti creditele în valuta în moneda locală. Mai mult, arată actul legislativ, instituţia de credit va negocia dobânzile la care se face conversia, în aşa fel încat clientul „să nu fie dezavantajat".