Antena 3 CNN Economic Auto Un proiect care ar putea revoluţiona transportul: autostrada care încarcă maşini electrice

Un proiect care ar putea revoluţiona transportul: autostrada care încarcă maşini electrice

N.B.
1 minut de citit Publicat la 09:53 08 Feb 2012 Modificat la 09:53 08 Feb 2012
Un proiect care ar putea revoluţiona transportul: autostrada care încarcă maşini electrice
Foto: affiliate-electric-cars.prositeslab.com
O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford propune o variantă de infrastructură revoluţionară, care ar putea rezolva cea mai mare problemă a maşinilor electrice, scrie Huffington Post.

Odată cu reglementările menite să reducă emisiile de gaze produse de autovehiculele din toată lumea, maşinile electrice au devenit soluţia către care se îndreaptă toată atenţia din lumea auto. Problema principală  maşinilor electrice este autonomia, acestea putând rula pâna la 200 de kilometri, în medie, dintr-o singură încărcare.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au realizat un proiect de autostradă magnetică, prin intermediul căreia autovehiculele s-ar putea încărca din mers.

"Viziunea noastră este să poţi merge pe autostradă şi să îţi încarci maşina", a spus Shanhui Fan, inginer electric la Stanford, co-autor al lucrării.

Ideea de a alimenta şi încărca de energie aparate le electronice nu este nouă, în secolul XIX, vestitul inventator Nikola Tesla a realizat un turn de aproximativ 60 de metri, care putea transmite energie electrică în puncte aflate la distanţe de kilometri, fără fire. Conceptul a fost abandonat din lipsa de fonduri şi din cauza dependenţei lumii industriale de atunci de firele electrice.

Modul de funcţionare al autostrăzii electrice se bazează pe conceptul lui Tesla, dezvoltat într-o tehnologie numită cuplare prin rezonanţă magnetică. Această tehnologie presupune două doze electrice, dispuse la distanţă una faţă de cealaltă, acordate să rezoneze (vibreze), la aceeaşi frecvenţă. Una dintre cele două este conectată la o sursă de energie electrică, pe care o transferî prin câmpul magnetic creat.

Transferul de energie se va efectua numai între cele două obiecte acordate la aceeaşi frecvenţă şi nu va afecta alte lucruri din câmpul magnetic.

Principiul, aplicat transportului pe autostrada electrică, funcţionează prin aplicarea unor doze pentru reîncarcarea bateriilor maşinilor în timp ce acestea se deplasează.


×
x close