Pentru că aceste măsuri ar fi micşorat semnificativ procentele PNL la alegerile parlamentare, ele au fost adoptate în prima şedinţă postelectorală a cabinetului. Guvernul Tăriceanu a confundat însă încheierea mandatului şi eliberarea din funcţie a membrilor cabinetului. Conform articolului 110 din Constituţia României, "Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale. (...) Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern".
Altfel spus, de la data de 5 decembrie 2008, atunci când Biroul Electoral Central a validat în Monitorul Oficial alegerile parlamentare, până la numirea noului Guvern, cabinetul Tăriceanu ar fi trebuit să se ocupe numai de treburi administrative şi nu de acte normative cu dedicaţie. Pe 5 decembrie, mandatul guvernului Tăriceanu a încentat, conform Constituţiei.
Anunţul adoptării proiectului de ordonanţă a fost făcut totuşi pe 4 decembrie, astfel că măsurile puteau intra în vigoare, legal, dacă ar fi fost publicate în Monitorul Oficial pe 5 decembrie. "Numai că Executivul doar a anunţat aprobarea unui text, care apoi s-a plimbat pe la câteva ministere, de unde a ieşit ciuntit, iar ordonanţa a fost publicată abia pe 8 decembrie", scrie Săptămâna Financiară. Constituţia spune că "hotărârile si ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei". Deci până în momentul publicării textului în MO, ordonanţa nu exista, ea fiind publicată pe 8 decembrie, la trei zile după ce guvernul Tăriceanu îsi încheiase mandatul.
Mai mult, ministrul Attila Korodi a refuzat semnarea ordonanţei, aşa cum prevede Constituţia, fiind nemulţumit de refuzul Executivului de a amâna triplarea pentru 30 ianuarie 2009. "De altfel nici colegul de partid al premierului, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, nu a semnat ultima ordonanţă de urgenţă, în locul său dând cu subsemnatul secretarul de stat Antonel Tănase", mai scrie Săptămâna Financiară, care informează că măsurile referitoare la majorarea de până la trei ori a taxei pentru maşinile rulate nu au fost prezentate oficial Comisiei Europene.
Citiţi articolul integral în Săptămâna Financiară şi aflaţi care sunt celelalte ordonanţe neconstituţionale
Miting în Bucureşti împotriva taxei auto
Într-un comunicat de luni, Primăria Municipiului Bucureşti informează că a autorizat desfăşurarea unui miting de protest faţă de decizia Executivului de a tripla taxa auto pentru maşinile second-hand, după ce documentaţia depusă a fost analizată de Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din instituţie. Sutele de protestatari vor pleca joi pe jos din Piaţa Victoriei până la Palatul Parlamentului, fără a bloca mai mult de o singură bandă de circulaţie de pe traseu. Conform autorizaţiei, mitingul celor 800 de protestatari va începe la ora 11:30 şi se va termina la ora 15.00.
Antena3.ro