Doi stâlpi de înaltă tensiune s-au înclinat, joi, iar unele fire au căzut pe carosabil, în zona Pieţei Lahovari din Capitală. Traficul a fost deviat pe strada Dionisie Lupu, până când echipajele RENEL au remediat situaţia.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, nn copac a căzut peste un vagon al trenului accelerat 1838 Timişoara - Iaşi, între Silhoasa şi Larion. Incidentul s-a produs în timp ce garnitura era în mişcare, iar mecanicul oprind trenul din motive de siguranţă. Cu toate acestea, nicio persoană nu a fost rănită.
Stâlpi dărâmaţi de gheaţă
Zboruri anulate
19 curse aeriene programate să aterizeze pe Aeroportul Otopeni au fost anulate. Este vorba despre zborurile de la Munchen, Praga, Bologna, Madrid, Damasc, Tel-aviv, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Suceava, Oradea, Baia Mare, Helsinki, Paris şi Zurich (două curse).
Alte şase aeronave nu au putut decola de pe acelaşi aeroport din cauza condiţiilor meteo. Este vorba despre cursele către Munchen, Praga, Helsinki, Zurich, Paris şi Beirut.
Tarom a anulat miercuri peste 40 de zboruri interne şi internaţionale, din cauza gheţii care se formase pe aeronave. Unii călători au rămas toată noaptea în aeroport, în speranţa că vor prinde mai repede o altă cursă aeriană.
Operatorii de transport aerian se aşteaptă ca avioanele să decoleze cu întârzieri şi în zilele următoare.
Curse anulate pe Aeroportul Otopeni
Trenuri blocate pe şine
Condiţiile meteo nefavorabile dau peste cap şi traficul feroviar. Mai multe trenuri care trebuie să ajungă la Iaşi au întârzieri de sute de minute, după ce au rămas blocate pe şine. Alte trenuri au rămas blocate în judeţul Vrancea.
Rămaşi fără electricitate, călătorii au îngheţat în compartimente. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că iarna a luat din nou prin surprindere autorităţile.
Zeci de trenuri au avut întârzieri în ultimele 24 de ore din cauza poleiului care a căzut pe firele electrice.
Întârzieri de sute de minute
Potrivit unui comunicat al CFR Călători, circulaţia pe calea ferată se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar trenurile aflate în trafic ajung cu greu la destinaţie. Întârzieri foarte mari se înregistrează la trenurile care circulă pe raza regionalelor Braşov, Cluj şi Iaşi unde secţiile de circulaţie sunt blocate din cauza sutelor de copaci căzuţi în gabarit şi pe firul de contact.
La ora transmiterii acestei ştiri, din cauza copacilor căzuţi pe linie sau pe firul de contact, era blocată legătura feroviară pe două secţii de circulaţie, care practic făceau legătura între centrul şi nordul ţării:
- Vatra Dornei - Ilva Mică (Regionala CF Iaşi)
- Topliţa - Deda (Regionala CF Braşov)
Singura rută ocolitoare pentru trenurile care asigură legătura feroviară între sudul şi nordul ţării este Paşcani - Adjud - Siculeni - Braşov - Sighişoara - Teiuş - Cluj, un traseu mai lung, dar singurul care poate permite, în această situaţie, legătura între cele trei regionale de cale ferată (Braşov, Cluj, Iaşi), precizează CFR Călători.
Cele mai mari întârzieri, de sute de minute, se înregistrează la trenurile care circulă spre/dinspre jumătatea de nord a ţării, trenurile care sosesc din partea de sud-est şi sudul ţării ajungând la destinaţie cu întârzieri de 60-90 de minute.
Întârzieri mai mici, de maximum 40 de minute, se înregistrează la trenurile care sosesc din sud-vestul ţării (regionalele CF Timişoara şi Craiova).
Linii închise pe raza regionalelor CF Braşov şi Iaşi
1. Regionala Braşov
- linia curentă Topliţa - Stânceni din 01.12.2010, ora 23.37 din cauza copacilor căzuţi în gabaritul liniei şi pe linia de contact (rupt în urma prăbuşirii copacilor).
- linia curentă Topliţa - Deda închisă din 02.12.2010, ora 8.25 din cauza copacilor căzuţi în gabaritul liniei şi a liniei de contact (rupt în urma prăbuşirii copacilor).
Pentru remedirea deranjamentelor se lucrează cu drezinele pantograf pe secţiile Topliţa - Stânceni şi Stânceni - Lunca Bradului.
Trenuri de calatori afectate:
- trenul 549 este anulat pe secţia Topliţa - Târgu Mureş şi circulă combinat cu trenul 406-1 ca tren 13402 pe relaţia Topliţa - Braşov - Sighişoara - Războieni - Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor;
- trenul 407-2 este anulat pe relaţia Deda - Braşov şi circulă pe ruta ocolitoare Deda - Târgu Mureş - Războieni - Teiuş - Braşov.
- trenul 1641 şi 1643 aşteaptă în staţia Topliţa,
- trenul 1644 circulă pe ruta ocolitoare Războieni - Bucureşti ca tren 13403;
- trenul 1642 aşteaptă în staţia Stânceni de la ora 8.30
- trenul 366-1 aşteaptă în staţia Gheorghieni,
2. Regionala Iaşi
- linia curentă Cosna - Grădiniţa - Larion închisă de la ora 02.19 din cauza copacilor căzuţi în gabaritul liniei şi pe linia de contact. Pentru remedirea deranjamentului se lucrează cu drezine pantograf.
Trenuri care staţionează:
- 1766 în staţia Larion, de la ora 1.55
- 1838 în staţia Lunca Ilvei, de la ora 6.17
- 1833 în staţia Suceava, de la ora 8.03
- 4205 în staţia Floreni, de la ora 4.48
- 5704 în staţia Ilva Mare de la ora 6.27.
Pe toate secţiile de circulaţie unde traficul feroviar este închis, echipele de intervenţie desfăşoară lucrări de remediere a defecţiunilor la linia de contact şi pentru îndepărtarea copacilor căzuţi, astfel încât, circulaţia trenurilor să poată fi reluată în condiţii normale de trafic.
CFR Călători mai informează că, în timpul nopţii, din cauza precipitaţiilor sub formă de ploaie şi a stratului gros de polei depus pe firul de contact şi pe pantografele locomotivelor s-au produs scurtcircuite care au provocat defecţiuni la pantografe şi topirea firului de contact pe mai multe secţii de circulaţie de pe raza regionalelor Bucureşti, Galaţi şi Constanţa. Din această cauză trenurile au înrtegistrat întârzieri de sute de minute.
Trenuri blocate din cauza poleiului
Tamponări pe drumurile din ţară
Nici şoferii nu au avut parte de drumuri bune. Traficul este îngreunat pe majoritatea şoselelor din ţară, în mai multe zone circulaţia fiind dată peste cap din cauza ninsorilor. În continuare se circulă cu dificultate pe Autostrada A2 care leagă Bucureştiul de Constanţa, iar în Bucureşti s-au înregistrat zeci de tamponări numai în ultimele 24 de ore.
Pe autostrada A2 traficul a fost întrerupt miercuri seară pe un sens pentru ca muncitorii să acopere gheaţa cu material antiderapant. Cât a durat restricţia, circulaţia spre Bucureşti a fost deviată de la Fundulea pe DN3. La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia se desfăşura în continuare cu dificultate.
Tot miercuri noapte, pe şoseaua de centură au avut loc două accidente în lanţ, iar pe drumul dintre Slobozia şi Urziceni trei tiruri şi un camion au fost implicate într-un accident în lanţ, iar traficul a fost blocat mai multe ore
În Bucureşti, maşinile aproape au patinat pe drumul alunecos. Pe Calea Giuleşti, o cisternă încărcată cu motorină a derapat şi s-a răsturnat. Numai în ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 53 de accidente.
Primăria a scos pe străzi utilajele care să împrăştie materialului antiderapant, însă meteorologii anunţă în continuare temperaturi scăzute, vânt şi ploi.
Trafic rutier îngreunat
Drumuri acoperite de polei
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe mai multe drumuri naţionale, din cauza temperaturilor scăzute şi a ploii, s-a format polei iar pe alte sectoare rutiere sunt condiţii de formare a poleiului. Cu toate că se împrăştie material antiderapant, ploaia diminuează eficienţa acestuia.
Iată care erau zonele cu probleme joi dimineaţă:
- pe Autostrada Bucureşti – Constanţa a început să se formeze polei, în zona kilometrilor 25 – 26 şi 141– 143;
- pe Autostrada Bucureşti – Piteşti se circulă cu dificultate între kilometrii 28 – 32 şi 64 – 85;
- în judeţul Călăraşi, pe DN3 Lehliu – Fundulea;
- în judeţul Suceava, pe mai multe drumuri (DN2, DN15C, DN2E şi DN17);
- în judeţul Brăila pe DN2B Ianca – Mircea Vodă DN21 (E584) Valea Cânepii – limită Ialomiţa;
- în judeţul Buzău, pe DN2;
- în judeţul Vrancea pe DN2, DN23 şi alte două drumuri naţionale secundare;
- în judeţul Ialomiţa, pe mai multe drumuri;
- în judeţul Galaţi, pe toate drumurile;
- în judeţul Iaşi, pe DN24 Iaşi – Vaslui; în judeţul Vaslui, pe majoritatea drumurilor;
- în judeţul Covasna, pe DN11 între Cernat şi Breţcu (porţiuni de zăpadă şi gheaţă);
- în judeţul Mureş, pe DN15 Reghin – Topliţa.
În judeţul Ilfov, pe DN Centura Bucureşti s-a împrăştiat material antiderapant, dar traficul rutier se desfăşoară destul de greu din cauza numărului mare de autovehicule şi a carosabilului parţial acoperit cu gheaţă, mai precizează centrul Infotrafic.
Polei pe mai multe drumuri
Recomandări pentru şoferi
Centrul Infotrafic le recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum decât dacă este absolut necesar, pentru că orice deplasare, în astfel de condiţii meteorologice, implică mari riscuri.
Conducătorii de autovehicule sunt rugaţi totodată ca, atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic- depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta etc.
De asemenea, Centrul Infotrafic îi sfătuieşte pe şoferi să echipeze automobilul cu pneuri corespunzătoare, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum.
Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, se recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de şosele.
Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare, mai precizează Poliţia Rutieră. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Nu în ultimul rând, conducătorilor de vehicule pe două roţi li se recomandă să evite deplasările în acestă perioadă.