Antena 3 CNN Economic Auto Toyota iQ şi Urban Cruiser, lansate în România în prezenţa lui Mircea Badea (VIDEO)

Toyota iQ şi Urban Cruiser, lansate în România în prezenţa lui Mircea Badea (VIDEO)

4 minute de citit Publicat la 22:22 18 Iun 2009 Modificat la 22:22 18 Iun 2009
Toyota iQ şi Urban Cruiser, lansate în România în prezenţa lui Mircea Badea (VIDEO)
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Toyota a lansat, joi, în România, iQ şi Urban Cruiser, două dintre cele mai noi modele ale producătorului nipon. Prezentarea a avut loc în cadrul unui eveniment la care a luat parte şi Mircea Badea, realizatorul emisiunii În Gura Presei.

Toyota iQ este un automobil care face parte din clasa mini şi care va rivaliza cu Smart fortwo. Toyota susţine că iQ este cea mai mică maşină cu patru locuri din lume. Mini-vehiculul este mai lung decât Smart cu 30 de centimetri, în total măsurând 2,98 metri.


?Am dorit să creăm prima maşină sofisticată cu patru locuri din lume, cu o lungime de mai puţin de 3 metri, dotări eficiente, design unic, consum de combustibil foarte redus, nivel înalt de siguranţă şi performanţe superioare. Pentru a obţine ceea ce ne-am propus, modelul iQ trebuia să aibă mărimea unei maşini din segmentul A, cu performanţe care să depăşească segmentul B şi o calitate a interiorului şi exteriorului la nivelul segmentului C?, a declarat Hiroki Nakajima, inginer-şef iQ.




Cinci ani au lucrat inginerii de la Toyota la buburuza iQ, şi, după cum se poate vedea din imagini, maşina este o adevărată reuşită.

Unii dintre cei prezenţi la prezentarea maşinilor s-au aşezat pe locurile din spate pentru a se convinge că încape într-adevăr o persoană adultă. Şi au intrat, chiar patru, două în faţă şi două în spate, cele de pe partea dreapta, având chiar 1,85 metri fiecare. De necrezut, având în vedere felul în care arată maşina.

Performanţa a fost posibilă datorită mai multor inovaţii Toyota, printre care spătarul foarte subţire al scaunelor. Acesta permite un câştig de 40 mm la nivelul genunchilor pentru pasagerii din spate. De asemenea, Toyota a proiectat un cadru din oţel de înaltă tensiune reducând astfel 1 kg din greutatea fiecarui scaun.






Toyota iQ dispune de două motoare pe benzină: unul de 1.0 litri, ce dezvoltă 68 CP şi un cuplu de 91 Nm la 4.800 rpm, şi un propulsor Dual VVT-i de 1.33 litri, cu 99 cai putere şi un cuplu maxim de 125 Nm la 4.400 rpm.

Ambele motoare beneficiază de tehnologia Optimal Drive, care oferă economie de combustibil şi un nivel scăzut al emisiilor de CO2.

Motorul de 1.0 litri pe benzină este cel mai eficient din acest punct de vedere cu un consum de 4,3 litri la suta de kilometri şi emisii CO2 de 99 g/km.

Transmisia este manuală, în şase trepte sau, opţional, automată ? Multidrive. Maşina beneficiază şi de sistemul Toyota Stop & Start, care contribuie la economia de combustibil, plus o inovaţie în materie de siguranţă: primul airbag-cortină pentru lunetă.

Printre celelate amănunte tehnice ale Toyota iQ se numără suspensiile faţă de tip Mac Pherson, suspensii spate cu bară de torsiune, direcţie asistată electric, sistem de Control al Stabilităţii Vehiculului VSC+ şi Jante din aliaj de 15?.


iQ a fost prezentat în premieră la Frankfurt, în anul 2007, atunci fiind încă în stadiul de concept. La Salonul Auto de la Geneva din 2008 a fost introdusă varianta de serie a automobilului. Maşina se vinde deja în Japonia, din luna octombrie.

În România preţul pentru Toyota iQ se situează între 13.031 euro şi 16.831 euro, TVA inclusă.


Toyota Urban Cruiser este un crossover de oraş, după cum sugerează chiar denumirea sa. Urban Cruiser este destinat unor clienţi ce doresc să îmbine un stil de viaţă activ şi aventuros cu un nivel ridicat al grijii pentru mediul ambiant.

Automobilul este ?cel mai responsabil 4X4 deoarece are cele mai reduse emisii pentru un AWD (130 g/km, n.r.)?, a declarat Veronica Mircea, director marketing, Toyota România.

Urban Cruiser dispune de două motoare Optimal Drive: Dual VVT-i de 1.33 litri cu tehnologie Stop & Start şi un propulsor diesel D-4D de 1.4 litri. Toyota Optimal Drive este un sistem care oferă economie de combustibil şi un nivel scăzut al emisiilor de CO2.

Propulsorul pe benzină de 1.33 litri Dual VVT-i dezvoltă 100 cai putere, iar cuplul maxim este de 132Nm la 3.800 rpm, Echipat cu acest motor, Urban Cruiser consumă 5,5 litri/ 100 km şi are emisii de 129 g/km. Maşina accelerează de la 0 la 100 de kilometri pe oră în 12,5 secunde.



Motorul diesel generează 66 kW/ 90 CP şi un cuplu maxim de 205 Nm la 1800-2800 rpm. Modelele cu tracţiune pe roţile din faţă consumă 4,5 l/100 km şi au emisii de CO2 de numai 118 g/km. Modelul AWD consumă 4,9 l/100 km, iar emisiile sunt de 130 g/km, reprezentând cele mai scăzute emisii din lume pentru un turism cu tracţiune integrală, potrivit Toyota.

La capitolul siguranţă, toate versiunile Urban Cruiser sunt echipate in standard cu 9 airbag-uri cu SRS: airbag-uri pentru şofer şi pasagerul din dreapta, un airbag la nivelul genunchilor şoferului, airbag-uri laterale frontale şi airbag-uri cortină.

De asemenea, Urban Cruiser este echipat cu tetiere active pentru scaunele frontale pentru a reduce leziunile cervicale în cazul unei coliziuni spate. În eventualitatea unui impact spate la viteză suficient de mare, tetierele se deplasează automat spre faţă şi în sus pentru a sprijini capul şoferului şi pe cel al pasagerului din dreapta sa.


Toyota Urban Cruiser este disponibil în trei variante de echipare, Terra, Luna şi Sol, iar preţurile pornesc de la 15,725 euro cu TVA, pentru propulsorul pe benzina 1.33 L Dual VVT-i Stop & Start 2WD. Cel mai scump este diesel-ul 1.4 L D-4D cu tracţiune integrală, şi nivelul de echipare Sol. Acest model costă 21.585 euro cu TVA inclusă.

Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Etichete: Mircea Badea
x close