Într-un comunicat transmis de Ministerul Mediului se arată că suspendarea este valabilă până la 31 decembrie 2012, inclusiv.
"Celelalte prevederi ale Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rămân în vigoare. Astfel, se men?ine reducerea taxei de poluare cu până la 25%, precum şi posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită", se mai arată în comunicat.
Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a amintit că Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană de Justiţie să introducă taxa auto de primă vânzare, datele colectate ulterior din teritoriu indicând însă probleme tehnice de aplicare a unei măsuri care afectează sute de mii de proprietari de maşini vechi.
El a arătat că ordonanţa de urgenţă pentru suspendarea taxei va intra în vigoare în maximum două zile, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Conform legii, începând cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem a fost aplicat începând cu 13 ianuarie.
Pe fondul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, în care una dintre revendicările formulate vizează eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală a decis, în urmă cu o săptămână, să suspende până la 1 ianuarie 2013 taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
Decizia politică a fost adoptată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de luni.
Conform actului normativ, persoanele care au achitat deja această taxă vor primi banii înapoi, pe baza unei cereri adresate administraţiei fiscale.