Antena 3 CNN Economic Auto Start pentru RABLA 2013. Lista actelor necesare pentru înscrierea în program

Start pentru RABLA 2013. Lista actelor necesare pentru înscrierea în program

4 minute de citit Publicat la 13:10 07 Iun 2013 Modificat la 13:10 07 Iun 2013
Start pentru RABLA 2013. Lista actelor necesare pentru înscrierea în program
Foto: blogspot.com
Se dă startul Programului RABLA. Începând de luni, persoanele fizice şi juridice se pot înscrie în acest program. Tichetele vor fi distribuite colectorilor începând de vineri, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, citat de Mediafax.

Anul acesta, s-au înscris în Programul RABLA aproape 290 de colectori (REMAT-uri) şi peste 100 de dealeri auto. Listele cu cei validaţi urmează să fie publicate pe site-ul AFM.

Persoanele fizice se vor putea înscrie, de luni, la colectorii validaţi, iar cele juridice se înscriu la AFM.

Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

Spre deosebire de anii anteriori, în acest an se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Valoarea tichetului este de 6.500 de lei.

La prima de casare de 6.500 de lei se poate adăuga câte un eco-bonus în valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare din următoarele caracteristici ale autovehicului nou achiziţionat: se încadrează în norma de poluare Euro 6, generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.

Pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se poate utiliza un singur tichet şi, în funcţie de caracteristicile maşnii, se poate beneficia de o reducere suplimentară de cel mult 1.000 de lei, rezultată din cumulul a două eco-bonusuri.

LISTA ACTELOR necesare pentru înscrierea la un colector validat

Proprietarul trebuie să prezinte colectorului validat următoarele documente:

- Actul care îi atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi în copie

- Certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată

- Cartea de identitate a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată

- Actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat

- Certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, în original, din care să rezulte că autovehiculul se află înregistrat pe numele proprietarului în evidenţele fiscale ale autorităţii publice locale emitente, iar proprietarul nu are obligaţii de plată la bugetul local.

În cazul unor situaţii particulare, proprietarul trebuie să prezinte colectorului validat şi alte documente, după caz: certificatul de moştenitor sau, în situaţia succesiunii pe cale judecătorească, sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă, în original şi în copie legalizată, o împuternicire notarială, în original şi în copie, atunci când certificatul de moştenitor ori sentinţa civilă atestă existenţa mai multor moştenitori, o decizie emisă de autoritatea tutelară competentă teritorial, în original şi în copie legalizată în cazul unui moştenitor minor, al unei persoane puse sub interdicţie sau al uneia asupra căreia a fost instituită curatela, certificatul de căsătorie sau orice act administrativ eliberat de către autoritatea competentă material şi teritorial, care atestă schimbarea sau modificarea numelui şi/sau prenumelui, în original şi în copie legalizată, documentul, în original şi în copie, care atestă schimbarea sau modificarea adresei de domiciliu sau de reşedinţă, împuternicirea notarială, inclusiv în copie, prin care proprietarul mandatează în mod expres o altă persoană să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul său, situaţie în care se va prezenta şi actul care atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România a persoanei împuternicite, în original şi în copie.

Autovehiculul uzat va fi preluat în custodie prin încheierea, în două exemplare, ambele în original, a procesului-verbal de custodie: un exemplar pentru proprietar şi un exemplar pentru colectorul validat.

Înscrierea la dealerul auto şi achiziţionarea maşinii

În urma publicării listei producătorilor validaţi care au încheiat contracte cu AFM, proprietarul se poate înscrie la oricare dintre aceştia pentru achiziţionarea autovehiculului nou.

Proprietarul trebuie să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la eliberarea tichetului de către colectorul validat.

La rândul său, producătorul are la dispoziţie, de la eliberarea notei de înscriere către proprietar, cel mult 90 de zile lucrătoare pentru a-i furniza acestuia maşina aleasă, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013, până la care se desfăşoară Programul "Rabla" anul acesta.

Odată ce s-a înscris la un producător validat, proprietarul trebuie să achiziţioneze noul autovehicul de la acesta, neputându-i fi returnat tichetul.

Pentru înscriere, proprietarul depune la producător următoarele documente:

- Actul care îi atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi în copie

- Tichetul, în original

- Documentele aferente tichetului - certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în copie legalizată, cartea de identitate a autovehiculului uzat, în copie legalizată, certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizată, certificatul de radiere a autovehiculului uzat, în original, procesul-verbal de custodie, în copie legalizată, documentul emis de către colectorul validat şi care atestă plata contravalorii deşeurilor feroase şi neferoase conţinute de autovehiculul uzat, în copie.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere, în care producătorul trebuie să furnizeze proprietarului înscris automobilul ales de acesta din urmă, este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.

 

×
x close