Antena 3 CNN Economic Auto Când le este permis șoferilor să conducă pe linia de tramvai. Ce prevede legea din România

Când le este permis șoferilor să conducă pe linia de tramvai. Ce prevede legea din România

Redacția Antena 3 CNN
1 minute de citit Publicat la 16:00 16 Dec 2023 Modificat la 16:00 16 Dec 2023
soferi linie tramvai bucuresti
Când le este permis șoferilor să conducă pe linia de tramvai. Ce prevede legea din România Sursa foto: Hepta I Mediafax Foto / Alexandru Dobre

În multe zone din marile orașe, tronsoanele dedicate circulației tramvaielor sunt bine delimitate, având garduri montate, mai ales în București.

Această măsură restricționează accesul șoferilor pe linia de tramvai.

Însă, în Ploiești, de exemplu, pe bulevardul principal, șoferii au acces neîngrădit pe zona destinată tramvaielor.

În general, regula este ca circulația vehiculelor să fie interzisă pe linia de tramvai.

Citește și: Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor din România. Ce reprezintă, de fapt, indicatorul rutier

Cu toate acestea, există excepții stabilite de Codul Rutier

Conform Articolului 103, pe drumurile publice cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă lângă axul drumului, ocupată de linia tramvaiului, șoferii pot utiliza această bandă, cu condiția să lase liberă calea pentru tramvai atunci când acesta se apropie.

Astfel, în absența unui indicator care să interzică accesul, șoferii au dreptul să circule pe șinele de tramvai, dar au obligația de a permite trecerea acestora atunci când se apropie.

Ce sancțiuni riscă șoferii care încalcă această lege

În ceea ce privește sancțiunile, mulți șoferi utilizează linia de tramvai pentru a depăși coloanele de mașini oprite la semafor, încălcând astfel normele de circulație.

Depășirea coloanei la semafor se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile, rezultând o amendă între 580 și 725 de lei.

În situația nerespectării marcajului liniei continue care delimitează zona șinelor de tramvai de benzile destinate vehiculelor, conform Codului Rutier din 2023, sancțiunea variază între 870 și 1.160 de lei, iar permisul poate fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit Pro Motor.

×
x close