Când se întâmplă un accident rutier, participanții au diverse responsabilități, printre care și obligația de a notifica poliția în anumite cazuri.
Dar ce se întâmplă dacă te retragi de la locul accidentului când nu sunt victime?
Majoritatea șoferilor știu că, în caz de accident rutier, trebuie să oprească. Apoi, în funcție de gravitatea situației, fie trebuie să notifice autoritățile, fie să ajungă la o înțelegere cu celălalt șofer.
Totuși, există situații în care poți pur și simplu să pleci.
Legea impune că toți cei implicați într-un accident de circulație trebuie să rămână la locul faptei.
"Părăsirea locului accidentului, fără acordul poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului [...], implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, stipulează Art. 338 (1) din OUG 195/2002.
Aceeași pedeapsă este aplicată și pentru modificarea sau ștergerea urmelor de la locul unui accident cu rănirea sau decesul unei persoane.
Prin urmare, un accident rutier cu victime este considerat grav. În aceste situații, poliția trebuie să fie chemată pentru a investiga.
Dacă unul dintre șoferii implicați pleacă, se consideră că a fugit de la locul accidentului.
Totuși, există excepții în cazul în care accidentul provoacă doar pagube materiale
Potrivit legii, nu este considerată infracțiune părăsirea locului accidentului atunci când:
- pagubele sunt doar materiale;
- conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate medicală și declară datele personale și numărul de înmatriculare al vehiculului;
- conducătorul vehiculului cu regim de circulație prioritară anunță imediat poliția și se prezintă ulterior la sediul acesteia pentru întocmirea documentelor;
- victima părăsește locul faptei, iar conducătorul vehiculului anunță imediat poliția.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că poți să pleci pur și simplu dacă ai lovit o altă mașină. Trebuie să te oprești și să te asiguri că nu sunt persoane rănite.
Dacă nu sunt victime, poți decide să închei o înțelegere amiabilă sau să continui drumul.
În orice caz, conform legii, ai 24 de ore la dispoziție pentru a raporta accidentul la poliție. Acest lucru înseamnă că trebuie să te prezinți la sediul poliției din zona accidentului pentru a face o constatare, potrivit ProMotor.