Antena 3 CNN Economic Auto Sistemul auto care devine obligatoriu de la 1 iulie, în România şi toate ţările din Uniunea Europeană

Sistemul auto care devine obligatoriu de la 1 iulie, în România şi toate ţările din Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a anunțat că de la 1 iunie 2024 va deveni obligatoriu un anumit sistem auto în toate statele membre, inclusiv în România.

masina
Sistemul auto care devine obligatoriu de la 1 iulie în România și Uniunea Europeană Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    28 Mai 2024   •   23:09

Începând cu 1 iulie 2024, toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană vor fi echipate cu un sistem obligatoriu de siguranță pentru limitarea vitezei, aplicabil indiferent de producător sau clasa vehiculului.

Acest sistem va detecta limitele de viteză impuse pe segmentul de drum și va atenționa șoferul în cazul depășirii acestora.

Conform Poliției Române, în 2023, viteza excesivă a cauzat peste 700 de accidente grave. Deși multe mașini aflate deja în circulație au acest sistem de avertizare, începând cu 1 iulie, el devine obligatoriu pentru toate autoturismele noi. Totuși, mulți șoferi îl consideră deranjant și aleg să-l dezactiveze.

Sistemul de limitare a vitezei va atenționa șoferul prin mai multe metode: vizual, printr-o pictogramă afișată pe bord sau display; acustic, printr-un sunet specific; și prin vibrații în pedala de accelerație.

Fiecare producător va avea libertatea să decidă secvența și durata acestor avertismente. Important de menționat este că sistemul nu va interveni asupra mecanismului de frânare, ci doar va opri accelerația, dacă șoferul optează pentru această setare.

Uniunea Europeană a oficializat decizia conform căreia toate mașinile noi vândute din iulie 2024 vor fi echipate cu aceste sisteme de limitare a vitezei. De asemenea, toate modelele lansate după iulie 2022 trebuie să includă acest sistem, potrivit stirileprotv.ro.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close