Antena 3 CNN Actualitate Scandal, după modificarea Codului Rutier în sezonul vacanţelor. Şoferii pot rămâne mai uşor fără permis

Scandal, după modificarea Codului Rutier în sezonul vacanţelor. Şoferii pot rămâne mai uşor fără permis

Redacția Antena 3 CNN
1 minute de citit Publicat la 09:07 05 Iul 2024 Modificat la 09:07 05 Iul 2024
politia rutiera etilotest hepta
Poliţiştii spun că, până la proba contrarie, potențialii șoferi periculoși sunt scoși de pe șosele. Sursa foto: Hepta

Şoferii se revoltă, după ce Guvernul a adoptat OUG prin care Codul Rutier a fost modificat, astfel ca cei care refuză testarea cu aparatul etilotest sau drug-test să rămână fără permis până vin rezultatele probelor de sânge.

Nemulţumirea şoferilor este legată, mai ales, de faptul că Poliţia Rutieră a recunoscut că în cazul testelor rapide antidrog între 15% şi 20% dintre ele pot avea rezultat fals pozitiv şi, deci, conducătorii auto sunt obligaţi să ceară testarea la INML. 

În aceste condiţii, reprezentanţii Poliţiei au venit cu lămuriri. 

„Până în prezent se întocmeau dosare penale atunci când un șofer nu dorea să fie testat cu aparatul etilotest sau de drug-test și era condus la recoltare de sânge, iar un medic afirma faptul că din ce l-a analizat ar fi putut să consume anumite substanțe, se întocmea un dosar penal. 

Pe legislația actuală, am venit în întâmpinarea cetățenilor pentru a nu mai întocmi dosare penale, ci a lua doar această măsură administrativă de retragere a permisului de conducere până la primirea rezultatelor”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.

Astfel, spun polițiștii, până la proba contrarie, potențialii șoferi periculoși sunt scoși de pe șosele. 

Însă motivul pentru care unii șoferi refuză testarea cu drug-testul este pentru că testele dau rezultate fals pozitive. 

Ba mai mult, chiar dacă într-un final probele biologice arată că nu au consumat droguri, șoferii sunt nevoiți să aștepte luni de zile aceste rezultate.

Ca să nu mai existe astfel de probleme, Poliția Română a anunțat că au fost achiziționate teste de ultimă generație și, mai mult, vor fi înființate laboratoare pentru analizarea probelor.

„După o analiză efectuată la nivelul Direcției Rutiere, s-a introdus posibilitatea legală de a organiza, de a avea laboratoare proprii Poliția Română pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat”, a mai spus Georgian Drăgan.

Cu aceste noi măsuri, Poliția Română speră să reducă numărul accidentelor de pe șoselele din România.

×
x close