Antena 3 CNN Economic Auto România va avea drumuri modernizate cu... zgură

România va avea drumuri modernizate cu... zgură

România va avea drumuri modernizate cu... zgură
26 Feb 2007   •   10:58

Drumurile judeţene şi locale care au nevoie de modernizare ar putea fi construite cu ajutorul unei noi tehnologii, pe bază de zgură. Ministrul delegat pentru Lucrări Publice, Laszlo Borbely, a declarat pentru ?Gândul? că ?mai multe firme au prezentat diferite soluţii printre care construcţia cu zgură metalurgică, un beton ecologic realizat prin adăugarea de cenuşă, poduri pe structuri metalice din tablă ondulată, noi produse pe baza de bitum si turnarea de balast stabilizat?.

Asta pentru că asfaltarea este prea scumpă, iar cealaltă variantă posibilă ? pietruirea ? este o modalitate învechită. Avantajul drumurilor ?de zgură? este că nu ?îngheaţă?. În schimb, noua tehnologie nu poate fi folosită la drumuri naţionale pentru din cauza traficului foarte mare si a greutatii mari pe osie.

?Cauciucul autovehiculelor nu se uzează, deoarece zgura se foloseşte la terasament. Aceste noi tehnologii sunt cu 15-20% mai ieftine decât asfaltarea sau pietruirea?, a explicat Alexandru Dobre, membru in consiliul director al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, pentru ?Gândul?.

În Romania sunt peste 30.000 de kilometri de drumuri judeţene care trebuie modernizate, şi peste 200.000 de drumuri comunale şi săteşti, uliţe şi străzi principale.

×
Citește mai multe din Auto
» Vezi toate știrile din Auto
Cele mai noi știri
Parteneri
x close