Astfel, persoanele fizice şi firmele vor primi câte trei tichete valorice, transmisibile, de 3.800 lei pentru fiecare maşină uzată şi casată. Perosnale fizice ca şi cele juridice au dreptul acum să caseze mai multe maşini, potrivit Mediafax, dar trebuie să se limiteze la 200.000 de euro pe an în privinţa valorii vehiculelor predate.
"Am schimbat sistemul. Se dau tichete valorice de 3.800 lei, iar o persoană fizică sau juridică poate să meargă cu mai multe maşini, dacă le are în proprietate. Acest voucher este transmisibil, pentru că interesul nostru este să dispară maşinile vechi de pe piaţă, să fie predate. În cazul în care cineva nu are bani să îşi cumpere o maşină, poate să predea la altcineva care poate să cumpere aceste maşini. Unul, două, trei vouchere sunt pentru o maşină, patru, cinci, şase pentru a doua maşină şi aşa mai departe. Nu există niciun fel de limită superioară la persoanele fizice, dar la persoanele juridice există o limită superioară de 200.000 euro/an, deci până la această valoare pot să predea maşini", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax.
Mai mult, din 20 martie începe şi programul de casare a tractoarelor, a adăugat Borbely, prima de casare în cazul acestora fiind de 17.000 de lei, însă nu trebuie să depăşească 50% din valoarea unui tractor.
Bugetul Fondului de Mediu, cel care derulează ?Programul Rabla?, este anul acesta de 1,8 miliarde de lei, în comparaţie cu cele 300 de milioane de lei alocate anul trecut.
În 2009 au fost scoase din uz, prin ?Programul Rabla?, peste 32.000 de vehicule mai vechi de zece ani. Cifra reprezintă două treimi din numărul total de autovehicule pentru care statul alocase fonduri. Anul trecut statul a cheltuit în total cu acest proiect 122.842.600 de lei.
Antena3.ro