Antena 3 CNN Economic Auto Producţia de maşini se mută în Europa de Est

Producţia de maşini se mută în Europa de Est

Producţia de maşini se mută în Europa de Est
06 Iul 2007   •   18:56

Europa de Est devine un important punct de atracţie pentru marii producători de autoturisme, comentează mai multe publicaţii din străinătate. Jurnaliştii atrag atenţia asupra faptului că producători auto îşi mută centrele de producţie din Germania, Franţa şi Marea Britanie în centrul şi estul Europei. Autorităţile din Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria şi România oferă practic gratis suprafeţe de teren oricât de mari producătorilor auto internaţionali, în încercarea de a atrage cât mai multe investiţii străine, comentează publicaţia sud-coreană The Chosun Ilbo.

Din 2000 şi până luna aceasta producătorii auto străini au investit în cele cinci ţări aproximativ 24 miliarde de dolari, rezultatul fiind o producţie de 3,25 milioane de autoturisme pe an. Estul Europei a ajuns, astfel, să ocupe locul cinci în lume la producţia de autoturisme, între Coreea de Sud unde se realizează aproape 4 milioane de maşini pe an şi Franţa cu 3,17 milioane.

După cum arată situaţia în momentul de faţă, Slovacia ar putea deveni, în curând, statul cu cea mai mare producţie de autoturisme pe cap de locuitor. Dar aceasta numai dacă va găsi suficienţi muncitori calificaţi pentru a-i angaja în prospera sa industrie auto, comentează ?International Herald Tribune?. Citând un studiu al Institutului pentru studii economice internaţionale de la Viena, publicaţia britanică arată că, după aderarea la UE, în 2004, mii şi mii de ingineri, arhitecţi, proiectanţi, specialişti IT sau asistente medicale au părăsit ţara, căutând locuri de muncă mai bine plătite în Occident.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Polonia, ai cărei oficiali emit în prezent permise de lucru speciale pentru ucraineni, belaruşi şi uzbeci în încercarea de a acoperi necesarul de mână de lucru de pe piaţa internă. Mai mult, luna trecută, oficiali de la Varşovia s-au deplasat în India şi China pentru a recruta tineri muncitori calificaţi. Cu o insuficienţă a forţei calificate de lucru se confruntă şi Cehia şi România, susţin jurnaliştii. În aceste condiţii, guvernele statelor est-europene se tem că ritmul investiţiilor străine care au contribuit până acum la creşterea puternică a economiei, va încetini.

Citiţi şi FORD VREA SĂ PREIA AUTOMOBILE CRAIOVA

Antena 3

×
Citește mai multe din Auto
» Vezi toate știrile din Auto
Cele mai noi știri
Parteneri
x close