Conform analizei de risc a Poliţiei Române, drumurile cu cel mai ridicat risc de producere a accidentelor sunt DN2 Bucureşti-Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani-Bacău-Roman-Suceava-Siret-Frontiera cu Ucraina, DN6 Bucureşti-Alexandria-Roşiori de Vede-Craiova-Filiaşi-Caransebeş-Lugoj-Cenad şi DN1C Cluj-Dej-Baia Mare-Halmeu-Frontiera cu Ucraina. Comparativ cu primele 5 luni ale anului 2008, pe DN6 se constată o creştere a numărului accidentelor grave cu 16% şi a persoanelor decedate cu 6%. În ceea ce priveşte DN1C, numărul accidentelor grave a crescut cu 8%, iar cel al persoanelor decedate, cu 14%. Pe DN2, unde, deşi se înregistrează o scădere de 10% a numărului persoanelor decedate, rămân îngrijorătoare frecvenţa accidentelor grave şi numărul mare al acestora, adică care au avut loc în primele 5 luni ale acestui an.
Pentru diminuarea acestor accidente, în perioada 15 iulie ? 31 august poliţiştii rutieri şi cei de ordine publică vor desfăşura pe cele trei drumuri naţionale cu probleme, un fel de campanie, în cadrul căreia vor instala dispozitive de monitorizare, care vor fi coordontate şi monitorizate de Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române. De asemenea, se vor implica în educaţia şi informarea rutieră a participanţilor la trafic, despre riscurile pe care le presupune nerespectarea legislaţiei rutiere. Poliţia Română va mai inventaria şi semnalizarea rutieră orizontală şi verticală şi va verifica starea în care se află cele trei drumuri naţionale vizate.
În perioada 1 ianuarie - 30 iunie, la nivel naţional au avut loc 4123 de accidente grave, care s-au sfârşit cu 1056 de persoane decedate şi 3696 de răniţi grav. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, tendinţa accidentelor grave a scăzut cu 6,95%, numărul persoanelor decedate cu 14,15%, iar numărul persoanelor rănite grav s-a diminuat cu 5,42%.
Legat de riscul rutier la nivelul principalelor drumuri naţionale, comparativ cu primele şase luni ale anului anterior şi prin evaluarea tendinţelor în primele luni ale acestui an, s-au evidenţiat arterele rutiere cu nivel ridicat al numărului de accidente rutiere, respectiv: Dej-Bistriţa-Vatra Dornei-Câmpulung Moldovenesc-Suceava, Bucureşti-Alexandria-Caracal-Craiova-Caransebeş-Timişoara-Cenad, Bucureşti-Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani-Bacău-Roman-Suceava-Siret, DN28 (Săbăoani) -Târgu Frumos-Iaşi, Caracal-Drăgăşani-Râmnicu Vâlcea-Olăneşti şi Cluj-Dej-Rastoci-Baia Mare-Livada-Halmeu-Frontiera cu Ucraina.
De asemenea, au ieşit la suprafaţă şi arterele care au cel mai scăzut nivel de accidente de circulaţie, adică : Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Sibiu-Alba-Cluj-Oradea-Ungaria, Bucureşti-Titu-Găieşti-Piteşti-Sibiu-Sebeş-Deva-Arad-Nădlac, Bucureşti-Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani-Bacău-Roman-Suceava-Siret, Turda-Târgu Mureş-Reghin-Topliţa-Borsec-Piatra Neamţ-Bacău, Braşov-Sighişoara-Târgu Mureş şi Drobeta Turnu Severin-Târgu Jiu-Horezu-varianta Sud Râmnicu Vâlcea D.N.7.
Majoritatea accidentelor de pe cele trei drumuri naţionale au loc vinerea şi sâmbăta, după-amiaza
În ceea ce priveşte riscul rutier pe categorii de drurmuri, din datele primite de la IGPR, dinamica accidentelor rutiere arată că 77% dintre accidentele grave de circulaţie au avut loc în interiorul localităţilor.
În primele şase luni ale acestui an, pe DN2 Bucureşti-Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani-Bacău-Roman-Suceava-Siret-Frontiera cu Ucraina au fost înregistrate 96 de accidente grave, cu 23% mai puţin faţă de primele şase luni ale lui 2008, 52 de morţi, aceeaşi valoare ca şi în prima jumătate a anului trecut şi 77 răniţi grav, cu 26% mai puţin faţă de primele şase luni din 2008. Principalele cauze ale accidentelor de pe DN2 sunt conducerea imprudentă, traversarea neregulamentară a pietonilor şi adormirea la volan. În primele 6 luni ale acestui an, peste 35% dintre accidente au avut loc în zilele de vineri şi sâmbătă, iar între orele 15.00 şi 18.00 au avut loc peste 28% dintre evenimente. Zonele cu risc crescut de producere a accidentelor rutiere de pe DN2 sunt Km 12, judeţul Ilfov, Km 106-110, 131, judeţul Buzău, Km 174-179, judeţul Vrancea şi Km 294-298, judeţul Bacău.
Legat de DN6 Bucureşti-Alexandria?Roşiori de Vede-Craiova-Filiaşi-Caransebeş-Lugoj-Cenad, în prima jumăttae a anului 2009, pe DN6 au fost înregistrate 82 de accidente grave, cu 4% mai puţin faţă de primele şase luni din 2008, 46 morţi, cu 4% mai puţin ca în prima jumătate a lui 2008 şi 52 răniţi grav, cu 2% mai puţin faţă de primele şase luni ale anului trecut 2008. Principalele cauze ale accidentelor produse pe DN6 sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum şi conducerea imprudentă. În primele şase luni ale anului 2009, peste 39% dintre accidente s-au produs în zilele de vineri şi sâmbătă, iar în jurul orelor 7.00, 11.00 şi 18.00 s-au produs peste 24% dintre accidente. După cum arată datele primite de Antena3.ro de la IGPR, zonele cu risc crescut de producere a accidentelor rutiere sunt Km 12, judeţul Ilfov şi Km 188, judeţul Dolj.
Pe DN1C Cluj-Dej-Baia Mare-Halmeu-Frontiera cu Ucraina, în prima jumătate a anului în curs, au fost înregistrate 36 de accidente grave, cu 24% mai mult faţă de primele şase luni din 2008, 10 morţi, cu 43% mai mult ca îm prima jumătate de an din 2008 şi 36 răniţi grav, cu 13% mai mult faţă de primele şase luni ale lui 2008. Principalele cauze ale accidentelor produse pe DN1C sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum şi neacordarea de prioritate. În primele şase luni ale acestui an, peste 63% dintre accidente s-au întâmplat în zilele de marţi, vineri şi sâmbătă, iar în jurul orei 13 s-au produs peste 18% dintre accidente. Zonele unde au loc cele mai multe accidente rutiere, în cadrul DN1C sunt poziţiile kilometrice Km 2-3, judeţul Cluj şi Km 137, judeţul Mureş.
Paula Safta, Antena3.ro