Antena 3 CNN Economic Auto Poliția Rutieră, obligată să anunțe prezența radarelor. Modalitatea prin care șoferii pot afla unde sunt amplasate acestea

Poliția Rutieră, obligată să anunțe prezența radarelor. Modalitatea prin care șoferii pot afla unde sunt amplasate acestea

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 22:00 06 Mar 2024 Modificat la 22:00 06 Mar 2024
radar politia rutiera
Poliția Rutieră, obligată să anunțe prezența radarelor. Modalitatea prin care șoferii pot afla unde sunt amplasate acestea Sursa foto: Profimedia

Conform unei propuneri legislative adoptate de Senat, poliția rutieră ar putea fi obligată prin lege să informeze conducătorii auto despre amplasarea radarelor.

Potrivit proiectului de lege, echipajele de poliție nu vor mai putea să opereze în mod discret pentru a surprinde șoferii care depășesc limita de viteză.

Conform proiectului de lege, poliția rutieră va trebui să anunțe prezența radarelor pentru măsurarea vitezei autovehiculelor prin diverse mijloace, cum ar fi indicatoare rutiere sau mass-media.

Poliția Rutieră, obligată să anunțe prezența radarelor

Aceasta va permite conducătorilor auto să fie informați în avans cu privire la dispozitivele de măsurare a vitezei și să își ajusteze comportamentul în trafic în consecință.

"Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control, utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore.

Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic”, se precizează în textul proiectului de lege.

Cum pot afla șoferii unde sunt amplasate radarele

Noua lege stabilește că Poliția Rutieră va fi obligată să anunțe prezența radarelor fie prin indicatoare rutiere, fie prin mass-media.

"Poliția Rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezența în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei”, se arată în propunerea legislativă.

Șoferii vor avea dreptul să folosească propriile dispozitive de detectare a radarelor Poliției Rutiere, cu excepția aparatelor de bruiaj, care sunt interzise.

Aceste modificări legislative urmează să fie discutate în Camera Deputaților și, dacă vor fi adoptate, vor fi trimise Președintelui României pentru promulgare.

Astfel, abia după publicarea acestora în Monitorul Oficial, polițiștii vor fi obligați să anunțe prezența radarelor conform noilor reguli.

Care este limita de viteză în localitate

În general, limita de viteză în localitate este de 50 km/h. Această viteză este valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune.

Dar, pot fi situații în care viteza maximă admisă să fie mai mare. De exemplu, în localitatea Românești, județul Prahova, viteza legală pe DN 1 este de cel mult 70 km/h.

Șoferii trebuie să fie foarte atenți la indicatoarele rutiere pentru că sunt zone unde viteza este limitată fie din cauza unor lucrări, fie pentru că urmează o școală, un spital sau o trecere de pietoni.

×
x close