Antena 3 CNN Economic Auto Patru studenţi au construit primul roadster românesc. Maşina atinge 100km/h în 5,8 secunde (VIDEO)

Patru studenţi au construit primul roadster românesc. Maşina atinge 100km/h în 5,8 secunde (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 20:29 22 Iun 2009 Modificat la 20:29 22 Iun 2009
Patru studenţi au construit primul roadster românesc. Maşina atinge 100km/h în 5,8 secunde (VIDEO)
Acolo unde alţii nu reuşesc cu uzine în spate, au făcut patru studenţi, îndrumaţi de profesorul lor. Au construit cu mâinile lor primul roadster din România. A fost un proiect de licenţă şi-au muncit jumătate de an la el. Mai mult, şi-au cheltuit toţi banii!

Ideea le-a venit acum un an. Erau în anul trei la Facultatea de mecanică din Iaşi şi cum trebuiau să anunţe subiectul tezei de licenţă le-a trecut prin cap ideea nebunească să rupă gura târgului. S-au sfătuit cu profesuroul îndrumător, au făcut nişte calcule şi apoi au decis: vor face o maşină.

?Băieţii au reacţionat cu entuziasm, au fost foarte încântaţi de idee şi a fost un efort de echipă pe care până la urmă l-am dus la bun sfârşit?, a declarat Gabi Ursescu, profesor îndrumător.


A trecut un an de atunci şi maşina e gata. Nu a fost un an uşor. Au avut momente tensionate însă le-au depăşit: visul de a pune pe roţi primul roadster românesc a fost mai puternic.

?Motorul este unul de 1,8 litri cu injecţie directă, 115 cai putere. Nu-i un motor foarte puternic, dar, oricum, la greutatea pe care o are îşi face treaba foarte bine?, a declarat Ovidiu Trofin, unul dintre cei implicaţi în proiect.

?Este o maşină care accelerează de la 0 la 100 de km pe oră în 5,8 secunde. Masa ei este de 650 de kilograme, iar consumul in jur de 10,12 la sută?, a precizat Ionuţ Chirică.

Deşi nu are nici airbag-uri şi nici sistem audio, roadsterul a costat aproximativ 20.000 euro, deoarece totul este lucrat manual.



?Efectiv am lucrat 6 luni de zile. Nu mai ţinem cont de restul timpului la care ne-am gândit şi toate discuţiile pe care le-am avut să-l punem pe hârtie. Nopţi nedormite au fost foarte multe. Cam toate, în afară de duminici?, a spus Ovidiu Hurduc.

Tinerii au trecut cu brio de licenţă. Acum vor să omologheze maşina în Germania. Apoi îşi doresc să-şi deschidă propria afacere şi să construiască astfel de maşini la comandă.

Observator

×
x close