Până în anul 2035, numărul maşinilor care circulă pe şosele în toată lumea se va dubla ajungând la 1,7 miliarde, arată un studiu al International Energy Agency, citat de
CNBC.
Aşa cum era de aşteptat, ţara care va cunoaşte cea mai mare creştere a numărului de maşini din circulaţie va fi China, care va creşte până la o proporţie de 310 maşini la 1.000 de oameni până în 2035.
Evoluţia Chinei în ultimele decenii a fost spectaculoasă, arată studiul IEA. De la 4 maşini la 1.000 de persoane în 2000, proporţia a crescut la 40 de maşini la 1.000 de persoane în 2010 şi va creşte până la 310 la 1.000 peste 23 de ani.
Statele Unite au, la momentul actual, o proporţie de 660 de maşini la 1.000 de persoane, dar piaţa americană nu mai are foarte mult loc să crească.
O altă zonă care va face parte din "boom-ul" de maşini este şi India, unde se preconizează că de la 14 milioane de autovehicule, cifra actuală, parcul auto indian va creşte la aproximativ 160 de milioane.
În contextul în care ţări ca Statele Unite sau membrele Uniunii Europene se străduiesc să reducă emisiile de gaze şi să eficientizeze funcţionarea autovehiculelor, cifrele din studiul IEA ridică o serie de întrebări.
Ce combustibil va rămâne principalul propulsor al autovehiculelor? Ce se va întampla cu atmosfera? Dacă rămâne petrolul, ce se va întampla cu preţul combustibilului? Având în vedere că maşinile electrice sunt tot mai apreciate (vezi Tesla Model S, aleasă maşina anului de Motor Trend), îşi vor face autovehiculele hybrid sau electrice loc printre giganţii care funcţionează pe bază de combustibil fosil?