Antena 3 CNN Economic Auto Modificări Codul Rutier 2024. Titi Aur, despre greşeala autorităţilor: „Parcă nu vor să vadă asta”

Modificări Codul Rutier 2024. Titi Aur, despre greşeala autorităţilor: „Parcă nu vor să vadă asta”

Modificări Codul Rutier 2024. Titi Aur, despre greşeala autorităţilor: „Parcă nu vor să vadă asta”
Titi Aur, expert în conducere defensivă. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2024   •   20:00

România se menţine fruntaşă în Europa atunci când vine vorba despre numărul accidentelor rutiere de pe şosele. Titi Aur, expert în conducere defensivă, a spus la Antena 3 CNN că pe lângă măsurile de descurajare a încălcării regulilor de circulaţie este nevoie de educaţie şi campanii.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care va permite utilizarea imaginilor surprinse de camerele de monitorizare a traficului pentru a aplica amenzi care vor fi trimise direct la domiciliul şoferului.

Măsura are ca scop descurajarea încălcării regulilor de circulaţie, mai ales în condiţiile în care experţii ne spun că 95% dintre accidente sunt provocate de factorul uman.

Potrivit lui Titi Aur, „aceste măsuri sunt mai mult decât binevenite și avem nevoie de astfel de măsuri prin care să limităm încălcarea regulilor, în general, pe stradă”. 

„Pe stradă nu trebuie să respectăm doar reguli de circulație. Trebuie să respectăm și reguli de conducere defensivă și nu în ultimul rând trebuie să respectăm reguli de bun-simț, pentru că atunci când te bagi cu mașina în față, vrei tu să fii primul la semafor, ai încălcat tot felul de reguli, inclusiv de circulație”, a mai spus Titi Aur, duminică, la Antena 3 CNN.

„Nu este suficient să vii cu măsuri de coerciție, cu reguli sau cu regulamente care să ducă la pedepse, ci trebuie în paralel făcută și educație, educație de școala generală, educație corectă în școala de șoferi și completă în școala de șoferi, educație după școala de șoferi și tot felul de campanii prin care să transmiţi mesaje. Sunt lucruri pe care le fac toate țările civilizate care au reușit să reducă numărul de accidente.

Din păcate, aceste măsuri sunt venite din partea Ministerului de Interne și sunt foarte binevenite încă o dată, doar că trebuie să vină și din partea Ministerului Transporturilor, din partea Ministerului Educației. Să vină acel set de măsuri prin care să aducă educația corectă.

Doar cele două sisteme împletite foarte bine și corelate foarte bine, educație și coerciție în același timp, vor duce cu adevărat la efecte pe șosea, adică vom reduce numărul de accidente”, a transmis Titi Aur.

Modificări Codul Rutier 2024. Șoferii vor fi amendați pentru viteză dacă sunt filmați de camerele video ale primăriilor

Va fi permisă utilizarea imaginilor surprinse de camerele de monitorizare a traficului pentru a aplica amenzi care vor fi trimise direct la domiciliul şoferului.

Titi Aur apreciază această măsură a Guvernului. „Aceste măsuri sunt foarte binevenite. Să putem utiliza imaginile de pe camerele video și cele fixe, ale statului să spun, într-un fel sau altul, puse în diferite locuri, dar și cele de pe mașinile private particulare, care de multe ori arată încălcări grave de circulație și care până acum nu puteau fi utilizate ca probe și nici măcar ca dovadă că s-a întâmplat ceva, pentru că nu sunt omologate, pentru că diferite motive, ceea ce încuraja teribiliștii sau nesimțiții până la urmă să facă tot felul de încărcări de reguli de circulație, flagrante aș putea spune, şi știți că apar în spațiul public sau, în fine, online apar tot felul de imagini ce te îngrozesc și nu crezi că se poate întâmpla așa ceva.

Și România rămâne, într-adevăr, cu cele mai multe victime pe șosea, cu cel mai mult sânge pe șosea. Ieri, cinci tineri din care trei morți, doi răniți grav pe la Timișoara... În fiecare zi avem patru-cinci morți, avem 10 răniți grav și 70-80 de răniți ușor în fiecare zi, iar autoritățile noastre parcă nu vor să vadă sau nu sunt atente deloc la acest fenomen.

Sunt atente la tot felul de probleme, cu alegeri, cu războaie, cu pensii, cu energie, lucruri foarte importante. Dar acest capitol, această problemă socială, este nebăgată în seamă sau nu atât cât ar trebui”, a concluzionat Titi Aur.

×
Subiecte în articol: Cod Rutier 2024 Titi Aur accident
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Continuă consultările premierului cu partidele pe tema datei prezidenţialelor
x close