Şoferii cu permis de categoria B vor putea conduce şi motociclete, fără să mai dea examen.
Este vorba despre motoarele cu o capacitate mai mică de 125 de centimetri cubi.
Conducătorii trebuie să aibă minim 24 de ani împliniţi şi o vechime a carnetului de conducere de cel puţin trei ani.
Singura obligaţie este aceea de a face dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unităţi autorizate.
Citeşte şi: Schimbări pentru şoferii cu permis categoria B. Titi Aur: "Personal, cred că se va dovedi a fi o greșeală"
Autorii proiectului susţin că această lege va asigura o mobilitate urbană mai bună, dar în România, aproape 100 de motociclişti mor anual în accidente rutiere şi alte câteva sute sunt răniţi.
Silviu Toma, expert în conducere defensivă: "Vor fi foarte mulți oameni care vor ajunge la spital"
Autoritățile spun că va duce la o mobilitate urbană mai bună, dar există și foarte multe riscuri pe care această măsură le implică.
"În primul rând, e important să înțelegem cu ce costuri vine această mobilitate, și anume dacă oamenii au senzația că a conduce un scuter este fix același lucru cu a conduce o bicicletă este total greșit.
În ceea ce privește dinamica unui scuter, echilibrul în primul rând se ține altfel.
Mai mult decât atât, aceste scutere, care au capacitate într-adevăr de până în 125 de centimetri cubi, ating viteze de peste 100km/h. Având în vedere acest lucru, frânarea se face într-un alt fel.
Toate manevrele pe care le faci cu un scuter se petrec altfel decât cele pe care le faci cu bicicleta.
Citeşte şi: Schimbarea care îi vizează pe toţi şoferii români, din iunie 2023. Ordonanţa de urgenţă, aprobată de Guvern
Și, din punctul meu de vedere, cele 10 ore de pregătire sunt insuficiente. Este, să zicem așa, un cuțit cu două tăișuri.
Ok, traficul va fi mai fluent, dar în ceea ce privește riscurile, din punctul meu de vedere nu este o lege tocmai potrivită.
Efectele pe termen scurt și mediu ale legii controversate pentru şoferii cu permis categoria B
Pe termen scurt, cu siguranță foarte mulți vor adopta această metodă și își vor cumpăra scutere și vor beneficia de această, să zicem, facilitate, pentru că e normal și eu îmi doresc să circul mai repede și mai ușor în traficul din București, cel puțin.
Dar, din punctul meu de vedere, la început vor fi foarte mulți oameni care vor ajunge la spital, pentru că, așa cum știți, asta s-a întâmplat și în momentul în care cei cu trotinetele au apărut pe șosele. Şi atunci, din punctul meu de vedere, lucrul acesta se va întâmpla.
Dar pe termen mediu-lung se va fluidiza traficul, va fi poate mai bine, dar treaba asta va veni cu niște costuri, așa cum am zis", a spus Silviu Toma, expert în conducere defensivă, vineri, la Antena 3 CNN.
Specialistul în conducere defensivă a venit şi cu un mesaj pentru cei care au de gând în perioada următoare să-și cumpere un scuter pentru a putea circula mai bine.
"Să nu uităm că mai repede trebuie să însemne și sigur și că indiferent de metoda pe care alegi să circuli și indiferent de mijlocul de transport pe care-l alegi, nu uita că trebuie să ajungi în siguranță acasă, pentru că acolo te așteaptă deseori cineva drag", a transmis Silviu Toma.
Legea votată marţi urmează să meargă la promulgarea la preşedinte și va intra în vigoare la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.