În curând, condusul maşinii va fi la îndemână chiar şi pentru nevăzători. Vestea bună vine de la studenţii unei facultăţi de inginerie din statul american Virginia. Aceştia au pus la punct o maşină modificată special pentru a răspunde nevoilor nevăzătorilor.
Inspiraţi de tehnologia folosită în cazul maşinilor care rulează fără şofer, studenţii au creat o interfaţă multisenzorială care scanează mediul înconjurător pentru a detecta eventuale obstacole şi oferă şoferului indicii non-vizuale.
O vestă purtată de şofer vibrează pe o parte atunci când viteza trebuie redusă sau vibrează cu totul atunci când şoferul trebuie să oprească maşina.
Cu ajutorul unui dispozitiv laser, conectat de volan, se poate estima distanţa maşinii faţă de marginea drumului sau faţă de alte maşini care rulează pe şosea.
Pe măsură ce şoferul accelerează, o voce îl îndrumă cât de mult să învârtă volanul, mişcare tradusă printr-un simplu click. Fiecărui click îi corespund cinci grade. Dacă, de exemplu, şoferul va trebui să execute un viraj la 25 de grade, el va apăsa butonul de 5 ori.
Profesorul coordonator al echipei de studenţi spune că, deşi proiectul vine în întâmpinarea nevoilor nevăzătorilor, aceste îmbunătăţiri se pot aduce şi automobilelor standard. Astfel, crede el, s-ar putea reduce numărul accidentelor auto.
Studenţii au muncit la crearea prototipului acestei maşini mai bine de trei ani. 20 de oameni, toţi nevăzători, au participat la test drive-ul maşinii minune.
Antena 3