Asigurarea pregătirii automobilului pentru sezonul rece nu se rezumă doar la verificarea tehnică anuală sau la echiparea acestuia cu anvelope de iarnă.
Lanțuri antiderapante de zăpadă
Lanțurile antiderapante pentru roți sunt extrem de utile pe timp de iarnă, mai ales dacă circuli pe drumuri acoperite cu gheață și zăpadă. Acestea se pot dovedi un aliat de nădejde în cazul în care rămâi blocat în zăpadă, departe de asfalt, și nu are cine să te ajute.
Racletă pentru curățarea geamurilor
Din mașina ta nu trebuie să lipsească racleta cu care dezgheți cu ușurință geamurile și, astfel, vei avea o vizibilitate mai bună asupra drumului. Această ustensilă este utilă în special pentru curățarea geamurilor care nu beneficiază de degivrare directă, precum și pentru îndepărtarea depunerilor de gheață de pe faruri.
Lopată pentru zăpadă
Deși este de modă veche, lopata este indispensabilă iarna atunci când pleci cu mașina la drum în condiții de iarnă grea. Este utilă atât la eliberarea unui loc de parcare, dar mai ales pentru a putea ieși din nămeții de zăpadă. De asemenea, poți săpa o cale de acces către șosea.
Cabluri de pornire
Cablurile auto sunt extrem de utile în sezonul de iarnă pentru că acumulatorul se poate descărca din cauza gerului. Cu un astfel de set de cabluri poți oricând ruga un alt șofer, un vecin ori un prieten să-ți dea curent și, astfel, să resuscitezi bateria automobilului tău. Este bine ca aceste cabluri să fie cât mai lungi.
Mănuși de protecție
Mănușile îți vor fi de mare folos mai ales dacă faci pană pentru că schimbarea roții ori reparațiile la nivelul motorului nu doar că te vor proteja împotriva frigului și a murdăriei, dar te vor proteja și de posibile răni la nivelul mâinilor.
Lichid antigel
Asemenea celorlalte fluide ale mașinii, lichidul de răcire al motorului are un rol esențial în funcționarea optimă a acestuia. Lichidul de răcire este un amestec lichid de apă și antigel situat în radiator, iar principalul său rol este acela de a împiedica înghețarea motorului în condiții de vreme geroasă și, respectiv, supraîncălzirea lui pe vreme caldă.
Pătură pentru situații de urgență
Dincolo de întrebuințările pur termice pe care le are o pătură, aceasta mai poate fi folosită și în alte scopuri, cu atât mai mult într-o situație de urgență, cum ar fi protejarea mașinii în timpul unei furtuni de zăpadă sau protejarea ta și a pasagerilor împotriva frigului.
Alimente și apă dacă rămâi în pană
Nu pleca niciodată la drum fără să iei cu tine câteva gustări, de preferat alimente neperisabile de genul sticksuri, biscuiți, chipsuri, etc., precum și provizii de apă. Dacă tu sau altă persoană suferiți de anemie sau de hipotensiune arterială este important să ai în mașină și dulciuri.
Baterie externă pentru telefon
Telefonul mobil este principalul instrument de comunicare, iar într-o situație de urgență primul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni după ajutor. Totodată, îl poți folosi pe post de radio și de lanternă, însă utilizarea lui timp îndelungat poate duce la descărcarea bateriei.
De aceea, este obligatoriu să ai în bagaj un încărcător auto pentru telefonul mobil și o baterie externă de mare amperaj, de cel puțin 10.000 mAh. Bateria externă te va ajuta dacă motorul nu este funcțional, scrie Libertatea.
Lanternă
Lanterna este foarte utilă, și nu doar pe timp de iarnă, ci ori de câte ori călătorești cu mașina și vei avea nevoie de lumină pentru a remedia ceva la mașină pe timp de noapte. Ideale sunt lanternele cu LED deoarece sunt compacte, durabile și unele dintre ele pot fi încărcate solar ceea ce le face extrem de utile în situații de urgență.
Termos pentru ceai sau cafea
Dacă vrei să pleci într-o călătorie la munte vei avea nevoie de un recipient pentru lichide calde sau reci, după caz, iar pentru asta trebuie să știi că cel mai indicat recipient este termosul. Se recomandă unul ușor și de mici dimensiuni, care te va ajuta să păstrezi cafeaua, ceaiul, apa și laptele la o temperatură constantă.