Iată un nou episod din aventura lor:
În vama turkmenă, am fost împărţiţi în două grupe: cei care au deja viză, printre care şi noi, şi cei care au doar scrisoarea de invitaţie şi trebuie să obţină viza în vamă. Fiecare a primit câte două formulare, le-am completat, un tip le-a strâns pe toate și le-a dat unui ofițer.
Mai departe, la un alt ghișeu, am plătit o taxă de intrare în Turkmenistan în valoare de 10 dolari SUA. Ne-am întors la primul ghișeu și am depus pașapoartele împreună cu chitanțele, pentru a primi ștampila de intrare pe viză, dar am fost invitați să așteptăm. După ceva timp am luat paşapoartele, dar șoferii au mers la un alt ghișeu pentru a face asigurarea obligatorie.Am primit într-un final documentul oficial care conținea și o hartă cu traseul nostru, procedură ce are și scopul de a controla deplasarea mașinilor străine.
Cum a început experienţa lor: Cu Dacia până-n Mongolia. Trei români, în raliul vieţii lor: "Suntem români, suntem dacioţi"
Am plecat spre Așgabat pe la ora 9 dimineața. Am avansat rapid și, după aproximativ o oră, am ajuns în Balkanabat, unde ne-am oprit pentru a face rost de bani turkmeni. Am găsit zona cu băncile, Molo s-a dus să scoată bani, iar eu cu Nicu ne-am apucat să schimbăm filtrul de aer. Dar surpriză: Molo nu a fost primit în bancă în sandale. Un funcționar i-a cerut să își cumpere pantofi și apoi să se întoarcă. A mai încercat apoi și la celelalte două bănci și a revenit cu două vești: una bună și una proastă. Cea bună, a fost primit în bancă în sandale, iar cea proastă, nu putem scoate bani de la ATM sau de la ghișeu, întrucât băncile din Turkmenistan nu pot lucra cu carduri străine.
Drumul de la Aşgabat până la graniţa cu Uzbekistanul trece prin deşertul Karakum. Am făcut drumul ăsta în două zile, cu o noapte de stat la Derweze: o gaură de 100 de metri diametru cu o adâncime de 20 de metri numită poarta Iadului, în locul localităţii dispărute Darvaza. Acolo am avut parte de un spectacol magnific, am stat câteva ore, după apus, până când a apărut luna plină pe cerul înstelat.
Ce experienţe au mai trăit Dacioţii, aflaţi de pe www.freemioriţa.ro