Antena 3 CNN Economic Auto ITP expirat. Amendă, taxe, documente necesare. Poţi circula cu ITP expirat?

ITP expirat. Amendă, taxe, documente necesare. Poţi circula cu ITP expirat?

politist brigada rutiera sofer oprit trafic filtru
Polițist de la Brigada Rutieră, verificând actele unui șofer. Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne
de Vlad Mironescu    |    27 Iul 2024   •   07:00

ITP expirat sau Inspecţia Tehnică Periodică expirată este una dintre situaţiile cu care se poate confrunta un şofer şi valabilitatea acestei verificări tehnice este o condiţie obligatorie pentru circularea pe drumurile publice.

ITP sau Inspecţia Tehnică Periodică este o verificare tehnică realizată la un interval specific de timp în urma căreia se stabileşte dacă un autovehicul îndeplineşte sau nu condiţiile de siguranţă pentru a circula pe drumurile publice.

În caz de ITP expirat, verificarea tehnică se realizează de către unităţi service independente, dar neapărat autorizate de către Registrul Auto Român (RAR), dar şi de unităţile proprii RAR.

Ce valabilitate are ITP. Unde verifici dacă a expirat

ITP are diferite perioade de valabilitate, în funcţie de vechimea unui autovehicul.

Astfel, o maşină nouă nu va trebui să refacă ITP mai devreme de 3 ani, autovehiculele cu vârsta între trei şi 12 ani vor efectua ITP o dată la doi ani, iar cele peste 12 ani vechime vor efectua ITP o dată pe an.

Pentru a stabili dacă ITP-ul unui autovehicul este expirat sau nu, posesorii sau şoferii pot verifica certificatul de înmatriculare al autovehicului (talonul), pe ultima pagină, unde se trece data la care a fost efectuată ultima Inspecţie Tehnică Periodică, iar în funcţie de vechimea maşinii stabilesc când urmează următoarea verificare.

Totodată, valabilitatea ITP se poate verifica pe site-ul Registrului Auto Român (rarom.ro), în baza seriei de caroserie sau a seriei Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV).

Cât timp poţi circula cu ITP expirat

ITP expirat înseamnă că autovehiculul în cauză nu poate fi condus pe drumurile publice. Astfel, în momentul în care o maşină are ITP expirat, se suspendă automat înmatricularea vehiculului.

Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice, precum şi a respectării periodicităţii acestora, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare şi este datoria acestuia să se asigure că efectuază următoarea Inspecţie Tehnică Periodică până la expirarea valabilităţii celei actuale.

Potrivit legii, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei. La data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă şi înmatricularea vehiculului. 

Suspendarea încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică, se arată pe site-ul Registrului Auto Român.

Amenda poate ajunge la 6600 de lei şi se reţine talonul

Şoferii care circulă cu ITP expirat riscă amenzi consistente, dar şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

În momentul în care un şofer circulă cu ITP expirat, el încalcă două legi şi poate fi amendat pentru ambele situaţii. Pe de o parte, conduce un autoturism fără ITP în vigoare, pe de altă parte conduce un autoturism neînmatriculat, întrucât înmatricularea a fost suspendată automat în momentul expirării ITP.

Conducerea unui autoturism fără ITP valabil se sancţionează cu amendă între 9 și 20 de puncte, iar în cazul în care înmatricularea vehiculului a fost suspendată amenda aplicată este de 20 de puncte. Astfel, amenda maximă care poate fi primită de un şofer cu ITP expirat este 6600 de lei.

De reţinut este că de la 1 ianuarie 2024 punctul de amendă a crescut la 165 de lei, în urmă cu un an fiind 145 de lei.

Unde se poate face inspecţia tehnică periodică (ITP) a maşinii

Documente necesare pentru reînnoirea unui ITP expirat

Pentru reînnoirea unui ITP expirat, şoferii trebuie să prezinte la staţia de verificare autorizată RAR sau la unitatea RAR următoarele documente:

- Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație

- Actul de identitate al conducătorului auto – original

- Polița RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă– original

- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original

×
Subiecte în articol: itp amenzi rutiere RAR
Citește mai multe din Auto
» Vezi toate știrile din Auto
Cele mai noi știri
Parteneri
x close