Antena 3 CNN Economic Auto Guvernul român şi C.E. au căzut de acord în privinţa taxei de primă înmatriculare

Guvernul român şi C.E. au căzut de acord în privinţa taxei de primă înmatriculare

1 minut de citit Publicat la 18:06 22 Ian 2008 Modificat la 18:06 22 Ian 2008
Guvernul român şi C.E. au căzut de acord în privinţa taxei de primă înmatriculare
Guvernul român şi reprezentanţii Comisiei Europene au căzut de acord în privinţa taxei de primă înmatriculare. Prin urmare, procesul intentat României de Comisia Europeană va fi suspendat. Guvernul trebuie să emită un nou act normativ. În aceste condiţii noua taxă ar putea fi aplicată de la 1 iulie. Taxa de primă înmatriculare a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007. Oficialii europeni au anunţat încă de la început că nu sunt de acord cu varianta impusă de statul român.

Nemulţumire care s-a concretizat în noiembrie anul trecut prin demararea procedurii de infringement, un avertisment care ar fi putut duce România în faţa instanţei europene. Mai exact, experţii europeni susţineau că taxa este discriminatorie în special în ceea ce priveşte impozitarea maşinilor second-hand din import şi a celor autohtone.

Sub presiune, guvernul a acceptat reanalizarea modului de calcul al taxei. Iar rezultatul se pare că a fost pe placul Europei. Surse apropiate comisiei susţin că pentru maşinile euro 4, taxa va creşte de până la 3 ori, iar pentru cele vechi calculul se va face la valoarea de 10 euro pe centimetrul cub la care se aplică un coeficient de uzură şi vechime. Noua formă a taxei va intra în vigoare la 1 iulie 2008.

Din acest moment, procesul pe care Comisia Europeană l-a intentat împotriva României va fi suspendat, iar acţiunea în justiţie se va încheia definitiv în momentul în care ordonanţa va fi aprobată de Parlamentul României.

Taxa de primă înmatriculare a adus guvernului totuşi anul trecut o gură de oxigen deloc de neglijat. Veniturile din această sursă s-au ridicat, anul trecut, la circa 245 de milioane de euro.

Antena 3

×
TOP articole
x close