Antena 3 CNN Economic Auto El este Petru Filca, singurul restaurator de camioane vechi fabricate în România: „Dacă aș avea 20 de ani, aș lua-o de la capăt”

El este Petru Filca, singurul restaurator de camioane vechi fabricate în România: „Dacă aș avea 20 de ani, aș lua-o de la capăt”

petru filca restaurator camioane vechi romanesti
Petru Filca şi-a transformat curtea într-un adevărat muzeu al camioanelor romaneşti vechi. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    28 Oct 2024   •   19:34

Nepăsarea şi ignoranţa au făcut ca singurul colecţionar şi totodată restaurator de camioane fabricate în România să-şi anunţe retragerea din activitate. Este o pasiune scumpă şi niciodată nu mi-a întins nimeni o mână de ajutor, spune Petru Filca, românul care şi-a transformat curtea într-un adevărat muzeu al camioanelor romaneşti vechi de peste 40 de ani.

Pasiunea lui Petru Filca este o poveste de viață, fiindcă multe dintre lucrările lui sunt unicat. Vorbim de restaurarea autocamioanelor românești produse acum mai bine de jumătate de veac la Fabrica de Autocamioane Steagul Roşu din Brașov. Singurul producător de camioane cu care s-a construit România de dinainte de 1989. 

Totul a plecat din copilărie, iar de atunci, Petru a încercat să adune cât mai multe exemplare de camioane.

„Tata a fost șofer, eu am umblat cu el cu mașina, mi-au placut camioanele”, a povestit acesta, la Antena 3 CNN.

O pasiune care necesită o investiţie uriaşă şi răbdare. Ajutoarele nu au venit niciodată, iar acesta este şi motivul pentru care a decis să renunţe la pasiunea sa.

„Vreau să sărbătoresc azi că am destul exemplare, că vreau să mă opresc, nu vreau să mai continui cu altele. Cel puțin fiecare, măcar de 2 ori pe an, trebuie pornite, benzină în ele. Nu vorbesc de muncă, ci doar de întreținere.”, spune el.

În curtea şi în jurul casei lui, se afla un adevărat muzeu al camioanelor romaneşti vechi de peste 40 de ani. 

„Nu renunț la ele. Dacă aș avea 20 de ani, aș lua-o de la capăt.”, spune bărbatul.

Bărbatul spune că i-ar fi de mare ajutor un şopron, unde să le adăpostească de pagubele pe care le pot crea vântul, ploaia sau omătul. Astfel, curioşii şi pasionaţii ar putea admira bucăţile de istorie pe care Petru le-a restaurat de-a lungul timpului.

×
Parteneri
x close