"Mă interesează siguranţa cetăţeanului în trafic. Cei care sunt pregătiţi pentru iarnă nu trebuie să fie victimele celor nepregătiţi. Noi, la Ministerul Transporturilor, avem multe costuri când trebuie să deblocăm un drum blocat de maşinile care nu s-au pregătit pentru iarnă şi, personal, cred că este o măsură bună", a declarat Boagiu, în timpul unei vizite de lucru la noul terminal al Aeroportului Otopeni.
Proiectul de lege prevede că şoferii de autoturisme şi camioane vor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie, În caz contrar, ei vor fi nevoiţi să plătească amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 de lei, şi să achite daunele aduse elementelor care compun drumul.
Aceste sancţiuni vor fi aplicate şi în cazul în care maşinile nu au montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele în care şoselele sunt acoperite cu gheaţă sau polei.
Alte prevederi ale ordonanţei de urgenţă:
- dacă maşina care circulă fără anvelope de iarnă blochează drumul, proprietarul acesteia va plăti şi costurile pentru degajarea şoselei
- în situaţia în care asigurarea de răspundere civilă nu acoperă în totalitate pagubele produse drumului, proprietarul maşinii va avea obligaţia de a plăti în 15 zile partea de daună pe care compania de asigurări nu a acordat despăgubiri.
- 10 procente din cuantumul amenzilor aplicate de Compania de Drumuri, Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român vor fi distribuite către bugetul de stat şi 90% către întreţinerea drumurilor
- reţinerea plăcuţelor de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare şi suspendarea inspecţiei tehnice, dacă vehiculul prezintă defecţiuni tehnice.
Este recomandată înlocuirea anvelopelor cu cele de iarnă atunci când temperatura coboară sub 7 grade.
Dotarea unei maşini cu dotările de bază necesare unei bune funcţionări în sezonul rece costă cel puţin 700 lei, putând să ajungă şi la câteva mii de lei.