El se opreşte, se întoarce şi se uită la o maşină. Nu pare prost îmbrăcat. Poţi crede că este doar interesat de automobilul de peste 30.000 de euro. Asta până când încercă să-i deschidă uşile, care sunt închise. Face câţiva paşi înapoi, pentru că trece o maşină pe stradă. În acest timp, pune la punct ultimele detalii, cu fata. Se apropie iar şi scoate ceva din buzunar. Loveşte cu putere geamul din faţă al maşinii fără să-l spargă. Dar nu se lasă.
Totul a durat mai puţin de un minut, asta cu tot cu verificarea uşilor, discuţia dintre cei doi şi încercările de sparge a geamului. Numai că tinerii nu au luat în seamnă un lucru de loc de neglijat.
"Eu am sesisizat o jumătate de oră mai târziu, când, întâmplător m-am uitat pe camerele de supraveghere", spune proprietarul maşinii. "Am sesizat un individ care se afla pe jumătate în maşina mea", continuă acesta.
În lipsa unui garaj, proprietarul automobilului şi-a montat camere de supraveghere. Acum, singura pagubă este geamul spart, care l-ar putea costa aproximativ 200 de euro. Cu siguranţă, tinerii au vrut să pună mâna pe casetofon, dar nu au ştiut că nu poate fi scos. Aşa că au luat ce au apucat. Dar nu au apucat bine. "Au luat două casete audio fără nicio valoare, nici măcar sentimentală", spune proprietarul maşinii, care râde, pentru că nu-i vine să credă că nu au văzut camerele de supravegere.
"Paza eficientă, după cum am văzut eu acum, se asigură în felul următor. Trebuie un sistem de alarmă eficient să nu se poată apropia nici la jumătate de metru, că ei mi-au încercat mai întâi uşile şi alarma mea nu a avut nimic de spus. Trebuie geamuri fumurii, ca să nu vadă ce ai în ea".
A sunat la 112, atunci pe loc. Acum imaginile sunt pe mâna poliţiei. Cei doi riscă între trei şi 12 ani de închisoare. În Bucureşti, în fiecare zi sunt sparte în jur de zece maşini.
Observator