Antena 3 CNN›Economic›Auto›
Decizie istorică a uneia dintre cele mai mari companii auto. Măsura reprezintă o lovitură puternică pentru economia australiană
Decizie istorică a uneia dintre cele mai mari companii auto. Măsura reprezintă o lovitură puternică pentru economia australiană
1 minut de cititPublicat la 10:41 23 Mai 2013Modificat la 10:41 23 Mai 2013
Foto: todayinirishhistory.files.wordpress.com
Grupul american Ford va închide în următorii doi ani cele două fabrici pe care le deţine în Australia. Decizia, luată la 90 de ani după producerea primul "Model T" în Australia sub supravegherea lui Henry Ford, a fost determinată de scăderea competitivităţii producţiei interne în raport cu importurile, relatează Bloomberg.
Potrivit preşedintelui diviziei australiene a Ford, Bob Graziano, Ford Australia înregistrează costuri duble faţă de cele din Europa şi de patru ori mai mari decât la diviziile din Asia.
Oficialul a anunţat că 1.200 de angajaţi de la fabricile din Melbourne şi Geelong îşi vor pierde locurile de muncă îndepând din luna octombrie a anului 2016.
Cele trei companii care produc automobile în Australia - Toyota, General Motors şi Ford - se confruntă cu probleme severe după aprecierea cu 28% a dolarului australian faţă de yen în ultimele 12 luni, evoluţie care a sprijinit vânzările maşinilor de import, devenite mai ieftine în raport cu cele produse pe plan local. Totodată, aprecierea monedei a determinat scăderea vânzărilor la export.
Plecarea Ford reprezintă o lovitură pentru premierul Julia Gillard, al cărei Partid Laburist a pierdut supremaţia în sondaje înaintea alegerilor programate pentru luna septembrie.
Ford a început producţia la Geelong în 1925, primul automobil asamblat fiind "Model T".
Închiderea fabricilor Ford reprezintă un nou semnal al deteriorării situaţiei de pe piaţa forţei de muncă din Australia.