Explicaţia este simplă: Codul Rutier prevede că, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre de Guvern.
În acest an, salariul minim brut este de 670 de lei, astfel că valoarea unui punct de amendă este de 67 de lei în prezent.
Cum Guvernul a anunţat miercuri o creştere cu 30 de lei a salariului minim brut, şi punctul de amendă va creşte, în acest caz, cu trei lei.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.
În prezent, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice se sancţionează cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile şi cu 9-20 puncte amendă (reprezentând 603 – 1.340 de lei), în 2011. Amenzile vor creşte, însă, până la 1.400 de lei, de la 1 ianuarie.
Pentru depăşirea vitezei legale, de la 1 ianuarie 2012, şoferii vor plăti amenzi cuprinse între 140 lei, pentru depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, până la 1400 de lei, pentru depăşirea cu peste 41 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Nerespectarea semnificaţiei indicatorului "Stop" va costa între 420 şi 480 lei, iar şoferii care au montate anvelope de alte dimensiuni decât cele trecute în talon riscă să fie sancţionaţi cu 280 - 350 de lei.
Cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea sistem hands-free, vor fi amendaţi cu sume între 140 şi 210 lei.