Primăria Capitalei a rămas în off-side după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis că pasajul Basarab nu este de utilitate publică. Instanţa a anulat astfel definitiv şi irevocabil toate exproprierile făcute de primărie. Autorităţile au apucat să bage 34 de milioane de euro în structurile de beton de la Basarab, iar lucrările sunt acum blocate.
Pasajul nu se poate extinde atâta vreme cât instanţa a admis că expropririle făcute sunt ilegale. Şi câtă vreme juriştii primăriei nu găsesc o soluţie să iasă din această situaţie.
Câteva clădiri şi nouă procese blochează pasajul. Interesant este însă că proprietarii lor nu au contestat utilitatea pasajului, ci sumele oferite de primărie. Instanţa a blocat pasajul din cu totul alt motiv. A acceptat plângerea unui ONG potrivit căruia pasajul Basarab nu este de utilitate publică din moment ce acest statut a fost declarat prin hotărârea consiliului local şi nu printr-o lege aşa cum se face în cazul monumentelor istorice. În panică după decizia instanţei, primarul Oprescu l-a sunat imediat pe Emil Boc.
Situaţia se poate rezolva printr-o lege şi probabil că Emil Boc nu va ezita să dea o ordonanţă. Doar pasajul este cel mai important proiect al fostului primar Traian Băsescu. Cazul complică şi mai mult problema generală a exproprierilor. Ministrul Transporturilor aşteaptă şi el cu nerăbdare normele unei ordonanţe de urgenţă emise în decembrie şi care prevede că dacă statul te-a expropriat dar nu îţi convine, nu mai poţi bloca şantierul cât te judeci.
De fapt, lucrurile nu stau chiar aşa şi decizia de acum a Curţii de Apel Bucureşti asta şi arată. Noua procedură de expropriere poate fi contestată la Curtea Constituţională şi, probabil asta va face şi primul expropriat în baza noii ordonanţe.
Observator