ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Iarna a intrat de anul trecut cu nămeţi, străzi deszăpezite şi trafic blocat în vieţile românilor. Deşi firmele de salubritate au obligaţia să topească zăpada în camioane sau în spaţii destinate acestui aspect, unele dintre ele o lasă pe marginea carosabilului sau chiar pe trotuar. Astfel apare un paradox, pentru că proprietarii caselor sau firmelor cu vedere la stradă, nemulţumiţi de munţii de zăpadă care le-au invadat teritoriul şi obligaţi în acelaşi timp de lege să deszăpezească trotuarul din faţa caselor sau clădirilor, îi mută înapoi în stradă.
Cercul vicios nu se închide aici, pentru că nemulţumiţi sunt şi conducătorii auto, care, pregătiţi cu cauciucurile pentru străzile deszăpezite ale oraşelor, se pot confrunta cu zăpada aruncată înapoi pe carosabil, iar astfel maşinile lor pot derapa. Cine pe cine sancţionează?
În România, persoanele care deţin case sau firmele care sunt poziţionate la stradă sunt obligate de legislaţie să deszăpezească locul din faţa proprietăţii, pentru a nu bloca traseul cetăţenilor pe trotuar. Nu există însă nicio lege care să le interzică să arunce zăpada înapoi în stradă, o măsură care oricum ar fi dificil de aplicat în România. De asemenea, firmele de salubritate sunt obligate de aceeaşi lege să strângă zăpada de pe carosabil, pentru a fluidiza traficul conducătorilor auto. Unele dintre firme o înlătură cu ajutorul plugurilor, dar o lasă pe trotuar, altele o topesc în anumite spaţii amenajate sau în camion. A cui e vina?
?Există un vid legislativ legat de acest aspect, însă momentan, prevederile legale se referă doar la amendarea cetăţenilor sau firmelor care nu îşi deszăpezesc trotuarul din faţa casei sau a clădirilor, iar aceştia pot fi sancţionaţi de către Primărie?, explică pentru Antena3.ro Alexandru Ichim, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 1.
Antena3.ro