Antena 3 CNN Economic Auto Codul Rutier 2024: Șoferii agresivi vor fi amendați pe baza filmărilor din trafic. Unde și cum se pot trimite sesizările video

Codul Rutier 2024: Șoferii agresivi vor fi amendați pe baza filmărilor din trafic. Unde și cum se pot trimite sesizările video

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 18:27 28 Oct 2024 Modificat la 22:50 28 Oct 2024
camera de bord masina trafic
Șoferii agresivi vor putea fi sancționați și pe baza imaginilor surprinse de ceilalți participanți la trafic. Sursa foto: Getty Images

Codul rutier 2024 se schimbă de astăzi, 28 octombrie. Astfel, înregistrările video făcute de alți șoferi pot fi folosite ca dovezi pentru amenzi. Inclusiv comportamentul agresiv va fi sancționat.

Șoferii agresivi vor putea fi sancționați și pe baza imaginilor surprinse de ceilalți participanți la trafic. Mai exact, filmări făcute cu telefonul mobil sau filmări făcute de camerele de bord.

Asta înseamnă șoferii care fac drifturi, șoferii care schimbă benzile, acel slalom între benzi, dar și folosirea în mod agresiv aclaxonului sau a semnalelor luminoase, vor putea fi sancționate.

 Cei care vor să trimită astfel de filmări o pot face la secțiile de poliție. Trebuie știu totuși, că șoferii care vor să facă astfel de sesizări trebuie să indice exact data și ora la care au avut loc incidentele, dar și să spună unde s-au întâmplat aceste lucruri.

Totodată, cetăţenii pot transmite, începând de ieri, informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, prin intermediul aplicaţiei MAI, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

"Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice", informează, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sesizarea participantului la trafic va trebui să conţină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura).

Ce manevre pot fi reclamate la poliție, după ce au fost filmate în trafic

Conform legii, cetăţenii pot sesiza efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre : deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.

Totodată, pot fi reclamate: folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia sau conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Ce amenzi vor lua șoferii agresivi

Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) şi măsura complementară de reţinere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Scopul acestui demers vizează sancţionarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulaţie, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecinţe deosebit de grave, mai transmite MAI.

×
x close