Antena 3 CNN Economic Auto Senatul a aprobat o nouă modificare a Codului Rutier: Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto

Senatul a aprobat o nouă modificare a Codului Rutier: Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto

Valabilitatea permisului de conducere în România ar putea fi modificată prin adoptarea unui proiect de lege de către Camera Deputaților, în acest sens. Momentan el a fost adoptat de Senat.

sofer
Senatul a aprobat o nouă modificare a Codului Rutier: Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    27 Feb 2024   •   20:00

Șoferii din România vor trebui să își schimbe permisul de conducere după noi reguli, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Senatul României. Astfel, în cazul categoriilor A și B, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani, vor fi nevoiți să își schimbe permisul de conducere o dată la 15 ani, față de cum a fost până în prezent, la 10 ani.

În același timp conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.



Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele. Inițiatorii acestor măsuri spun că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani va veni în ajutorul a circa 3.000.000 de șoferi amatori, care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai rar timp cu preschimbarea permisului.

Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de “șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”, potrivit proiectului de lege.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: cod rutier valabilitate permis auto
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close