Achiziţia scoate în evidenţă evoluţia opusă a celor mai mari două economii ale lumii, notează publicaţia.
GM, deţinut de stat după ce anul trecut a trecut prin procedura de faliment, vrea să vândă acţiuni de peste un miliard de dolari unor fonduri suverane din Orientul Mijlociu şi Asia. Combinate, cele două tranzacţii ar oferi investitorilor străini 16% din acţiunile care vor fi emise săptămâna următoare printr-o ofertă publică, reprezentând 4% din capitalul grupului american. GM a refuzat să comenteze informaţiile.
Problema achiziţiei de acţiuni de către investitori străini este destul de sensibilă pentru statul american, care intenţionează să-şi reducă pachetul de 61% deţinut la GM până la aproximativ 35% prin această ofertă publică.
Investiţia la GM a SAIC, producător auto controlat de statul chinez, ar reprezenta ultima achiziţie prin care companii din China intră în acţionariatul unor mari companii occidentale.
Guvernul american a sprijinit GM cu 50 de miliarde de dolari, pentru a restructura activitatea grupului, cel mai mare constructor auto din lume în urmă cu câţiva ani.
SAIC şi GM sunt parteneri într-o companie mixtă în China, înfiinţată în 1997. Afacerea a generat profituri substanţiale pentru grupul american, care a devenit cel mai mare producător auto străin din China. SAIC şi GM au o companie mixtă şi în India.