Statul român pierde sume importante de bani de mai bine de şase ani, de când a fost introdusă taxa de primă înmatriculare. Jumătate dintre cei care au dat statul în judecată au câştigat deja procesele, iar pentru restul recuperarea banilor pare să fie doar o formalitate. Tot ce trebuie să fi făcut e să fi păstrat chitanţa cu valoarea birului achitat şi să fi sunat un avocat.
În numai 2 ani, peste 300 de mii de proprietari de autoturisme au dat statul în judecată pentru a-şi recupera banii daţi pe taxa auto. Jumătate dintre ei au câştigat deja. Cei care vor să-şi recupereze banii trebuie să depună o plângere la Administraţia Finanţelor Publice. Numai în capitală, anul acesta, în primele 2 zile lucrătoare s-au mai deschis 100 de procese.
În vara anului trecut, Guvernul a fost obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal. Introdusă în 2007, taxa de primă înmatriculare mai mult a făcut gaură la bugetul statului decât să aducă venituri suplimentare.
De la prima sa formă, de acum 5 ani, birul s-a tot modificat. Astfel, proprietarul unui autoturism cu motor de 2 litri diesel şi normă de poluare euro 4 plătea o taxă de 945 de euro în prima variantă a taxei.
După prima modificare, a scăzut la jumătate. În cea de-a 5a variantă, taxa a ajuns să coste pentru acelaşi tip de autoturism - 1700 de euro. Acum, Executivul se pregăteşte să anunţe o nouă formă a taxei, transformată în timbru de mediu.