În fiecare iarnă, aceeaşi poveste: prima ninsoare, primul blocaj. Ministerul dă vină pe şoferii şi vreea să-i oblige, deocamdată, doar pe cei care transportă marfă sau persoane, să-şi pună pe maşini cauciucuri de iarnă pe toate roţile şi lanţuri.
“Lanţuri antiderapante precum şi cu alte echipamente care să ajute la deblocarea traficului în situaţii extreme”, a explicat Cristian Andrei, director CNADR.
Pentru transportatori decizia de a-i amenda pe cei care umblă fără echipament de iarnă e însă cu două tăişuri.
“Partea bună este că o să putem circula în trafic într-o siguranţă mai ridicată. Partea rea este că o să trebuiască să facem o investiţie în plus pentru a echipa maşinile cu cauciucuri de iarnă. Pe un camion care are 10 cauciucuri şi se ajunge la o investiţie de 2 miliarde vechi. Nicio firmă nu cred că are disponibile asemenea sume”, a declarat Beniamin Kira, propietarul unei firme de transport.
Dar, cine nu investeşte plăteşte: amenzile dar şi deblocarea.
Măsura Ministerului Transportului e posibil să se extindă şi pentru maşinile mici.
Dacă măsura Transporturilor se va aplica şi la maşinile mici, regula va fi aceeaşi ca la autovehiculele mari: cauciucuri de iarnă pentru toate roţile.
“Dacă sunt două de vară pe spate şi două de iarnă pe faţă, în momentul în care se frânează cele de pe spate răsucesc maşina şi … uite accidentul!”, a explicat Adrian Macarie, director Service.
Şoferii spun că nu ajunge schimbarea cauciucurilor, ci şi a drumurilor. Deocamdată ministerul nu a decis cât de mari să fie amenzile şi nici de la ce dată se aplică.