Antena 3 CNN Economic Auto Carta Europeană a Siguranţei Rutiere va fi semnată la Ministerul Trasporturilor

Carta Europeană a Siguranţei Rutiere va fi semnată la Ministerul Trasporturilor

Carta Europeană a Siguranţei Rutiere va fi semnată la Ministerul Trasporturilor
18 Sep 2008   •   09:03

Carta Europeană a Siguranţei Rutiere va fi semnată joi la Ministerul Transporturilor. Sub deviza "25.000 de vieţi de salvat", Carta face parte din Planul de Acţiune pentru Siguranţă Rutieră lansat de Comisia Europeană în urmă cu 4 ani.

Carta Europeană a Siguranţei Rutiere include toate cele 27 de state membre UE şi are drept obiectiv reducerea cu 50 la sută a numărului de accidente rutiere pe drumurile europene până în anul 2010. Documentul se adresează direct companiilor, autorităţilor publice şi societăţii civile. Peste 1.100 de entităţi din întreaga Europă au semnat deja acest act şi au promis soluţii concrete la problemele de siguranţă rutieră.

Datele culese la nivel european pe care se bazează Carta sunt mai mult decât convingătoare în privinţa necesităţii luării de măsuri rapide pentru diminuarea numărului de accidente rutiere. Astfel, pentru anul 2007, tinerii între 18 şi 20 de ani sunt implicaţi în 20 la sută din totalul accidentelor înregistrate, în timp ce, pe de altă parte, în circa o treime din accidentele rutiere sunt implicate persoane care călătoresc în scop profesional. Numărul accidentelor rutiere înregistrate anul trecut s-a ridicat la 1.300.000, statisticile victimelor umane fiind alarmante: 42.500 de morţi şi 1.600.000 de răniţi.

Costurile directe şi indirecte ale accidentelor rutiere sunt estimate la 2 la sută din PIB-ul european. Angajamentul pentru Carta Europeană a Siguranţei Rutiere pe care orice companie, asociaţie sau autoritate publică din spaţiul UE îl poate semna are drept scop influenţarea unor componente vitale ale siguranţei rutiere, cum ar fi siguranţa vehiculelor, a infrastructurilor, dar şi comportamentul utilizatorilor.

La prezentarea documentului şi la semnarea lui vor fi prezenţi Enrico Grillo Pasquarelli - Director Transport Terestru, Direcţia Generală pentru Energie şi Transport din cadrul Comisiei Europene, precum şi Maria Teresa Sanz-Villegas - şef de Proiect din cadrul aceleiaşi direcţii.

Antena3

×
Citește mai multe din Auto
» Vezi toate știrile din Auto
Cele mai noi știri
Parteneri
x close