Capitala n-are prea multe străzi moderne, nici bandă specială pentru autobuze sau semafoare inteligente, dar va avea sisteme de dirijare a traficului prin pasajele subterane. Primăria vrea o tichie de mărgăritar, o tichie care costă însă 7 milioane de euro. Are, totuşi, un nume pompos... "semnalizare dinamică a pasajelor".
În fiecare pasaj din Capitală ar urma să fie instalat câte un sistem de control al traficului, la fel cum există pe autostrăzi. Cu senzori, semnalizatoare electrice şi camere de supraveghere. Doar că acolo vorbim de distanţe mari pe care se circulă cu viteză mare. Nu acelaşi lucru se întâmplă prin cele şapte pasaje din Bucureşti unde cel mai lung, Unirii, are 800 de metri.
Ca şoferii să ştie exact ce e în pasajul în care tocmai intră, chiar dacă se vede capătul cu ochiul liber, vor fi instalate şi ecrane luminoase.
Nu este, însă, singura găselniţă pe care Administraţia Străzilor cheltuie milioane de euro. La fiecare intrare în pasaj, în asfalt vor fi incastraţi senzori de polei care vor avea rolul să-i avertizeze pe şoferi atunci cînd se alunecă pe şosea. Senzori pentru detectarea gheţii în condiţiile în care în nici unul dintre pasaje nu ninge.
Totuşi, într-un comunicat, Administraţia Străzilor explică faptul că investiţia de 7 milioane de euro e vitală pentru siguranţa şoferilor din Capitală.
Poliţiştii de la Rutieră susţin că ei n-au auzit de un asemenea proiect, dar nu-i supără că s-au gândit alţii.
Proiectul a fost deja aprobat de consilierii municipali şi va fi scos la licitaţie. Instalarea sistemelor de dirijare a traficului prin pasajele din Bucureşti ar urma să dureze doi ani din momentul atribuirii lucrării.
Observator