Antena 3 CNN Economic Auto Britanicii se pregătesc să abandoneze combustibilii fosili. Maşina cu hidrogen, testată de şoferii britanici - VIDEO

Britanicii se pregătesc să abandoneze combustibilii fosili. Maşina cu hidrogen, testată de şoferii britanici - VIDEO

Britanicii se pregătesc să abandoneze combustibilii fosili. Maşina cu hidrogen, testată de şoferii britanici - VIDEO
10 Iun 2010   •   19:56

Mai multe maşini-prototip care utilizează hidrogenul vor fi testate de către publicul din Marea Britanie. Treizeci de vehicule, care ating viteza maximă de 80 km/h, şi au o autonomie de 321 de kilometri la ?un plin? de hidrogen, vor fi închiriate şoferilor din Leicester din primăvara anului 2012, relatează www.telegraph.co.uk.

Maşinuţa cu două locuri este construită de Riversimple, o mică firmă britanică cu sediul în Ludlow, Shropshire. Prototipul din imagini a fost prezentat la Silverstone, în Northamptonshire.

Maşina cântăreşte doar 350 de kilograme şi dispune de tehnologii precum recuperarea energiei generate la frânare, aceasta oferind 80% din puterea necesară accelerării. Vehiculul accelerează de la 0 la 50 km/h în 5,5 secunde. Singurele ?emisii? ale maşinii sunt câteva picături de apă.




Dacă probele se dovedesc a fi un succes, compania britanică va construi o fabrică în Leicester, care va crea 250 de locuri de muncă, şi va produce 5.000 de maşini anual.

Interesant este că vehiculul nu va fi vândut ci închiriat şoferilor pentru suma de 200 de lire pe lună, ceva în genul abonamentelor de telefon. Dar aici intră întreţinerea dar şi combustibilul utilizat în această perioadă. Şoferul trebuie doar să o conducă.

Până acum, compania a cheltuit aproximativ 3 milioane de lire sterline pentru a dezvolta tehnologia utilizată şi maşina.

Compania a semnat un contract pilot pentru 12 luni cu Primăria din Leicester, 30 de maşini urmând să fie închiriate mai multor persoane din oraş. O parte a proiectului se referă la identificarea locurilor propice pentru amplasarea pompelor de alimentare cu hidrogen.
masinutahidrogenmareabritanietxt_400

?Era combustibililor fosili nu s-a terminat încă dar este cu siguranţă pe moarte. În ciuda anumitor păreri, transportul nepoluant este posibil aici şi acum, utilizând tehnologia existentă?, a declarat Hugo Spowers, fondatorul Riversimple.

Compania este sprijinită de Guvernul britanic dar şi de fondatorii Porsche. ?Trebuie să stăpânim cea mai nouă tehnologie pentru a ne reduce dependenţa de combustibili fosilil, şi dacă vrem să oprimschimbările climatice. Maşinile personale sunt responsabile de 60% din poluare?, a declarat ministrul britanic al Mediului, Chris Huhne.


Riversimple speră că din 2015 va produce un model cu patru locuri, care va putea fi folosit în siguranţă pe autostrăzile din Marea Britanie şi la călătoriile mai llungi. Din 2020 se speră că pe străzile din Marea Britanie vor circula zeci de mii de astfel de vehicule.


Antena3.ro

×
Citește mai multe din Auto
» Vezi toate știrile din Auto
Cele mai noi știri
Parteneri
x close