Antena 3 CNN Economic Auto Cât este amenda pentru rovinietă în 2024. După cât timp se prescriu sancțiunile primite de șoferi

Cât este amenda pentru rovinietă în 2024. După cât timp se prescriu sancțiunile primite de șoferi

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 06:00 06 Mar 2024 Modificat la 06:00 06 Mar 2024
camera trafic
Cât este amenda pentru rovinietă în 2024. După cât timp se prescriu sancțiunile primite de șoferi Sursa foto: Getty Images I Jackyenjoyphotography

Ministerul Transporturilor a implementat un nou interval de tarifare pentru rovinietă în 2024.

Astfel, pentru autoturisme, acum există posibilitatea de a achita o taxă de drum valabilă pentru 24 de ore.

În prezent, cea mai mică durată pentru care poate fi achiziționată o rovinietă pentru autoturisme este de 7 zile.

De asemenea, există opțiunea de a alege o vinietă valabilă pentru 30 de zile, 90 de zile și 12 luni.

Tarifele actuale pentru rovinietă categoria A (autoturisme) sunt:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 60 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro.

Totuși, aceste tarife și intervale de timp urmează să fie actualizate, iar taxa de drum valabilă pentru 24 de ore, pentru autoturisme, va fi aproximativ 2.5 euro.

Cât este amenda pentru rovinietă

În ceea ce privește amenda pentru rovinietă, aceasta variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele care trebuie să plătească taxa de drum. Pentru camioanele de mare tonaj, amenda poate ajunge până la 4.500 de lei.

Dacă nu știți când expiră rovinieta, puteți verifica valabilitatea acesteia pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR), introducând numărul de înmatriculare și seria șasiului în secțiunea "verificare rovinietă".

Când se prescrie amenda pentru rovinietă

În ceea ce privește prescrierea amenzii pentru rovinietă, aceasta se întâmplă dacă în termen de 4 luni de la constatarea încălcării legii, proprietarul vehiculului nu a primit amenda.

Conform OG 15/2002, nu se pot emite alte procese-verbale pentru aceeași lipsă de rovinietă pentru același vehicul între data încălcării și data comunicării procesului-verbal de contravenție.

Astfel, un șofer poate fi sancționat o singură dată pentru lipsa rovinietei de la momentul încălcării până la primirea notificării despre abaterea comisă, potrivit ProMotor.

×
x close